Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 2, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: O Uniune Europeană cu cercuri concentrice riscă accentuarea clivajelor de natură economică şi socială între statele membre

Ana Birchall: O Uniune Europeană cu cercuri concentrice riscă accentuarea clivajelor de natură economică şi socială între statele membre

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a luat notă de prezentarea făcută la 1 martie de Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Bruxelles, în plenul Parlamentului European, pe tema Cărții Albe privind viitorul Uniunii Europene.

Ministrul delegat Ana Birchall a relevat importanţa efortului pe care Comisia Europeană îl face în acest fel la dezbaterea fundamentală cu privire la viitorul Uniunii Europene cu 27 de state.

În ceea ce priveşte cele cinci scenarii propuse în Cartea Albă, ministrul delegat Ana Birchall consideră că acestea nu sunt exhaustive. Pe parcursul dezbaterii la nivel european, alte idei și scenarii pot prinde contur, inclusiv la inițiativa României.

“România nu poate susține o Uniune Europeană cu cercuri concentrice şi viteze multiple care comportă riscul accentuării clivajelor de natură economică şi socială între statele membre, inclusiv între Zona Euro și zona non-Euro, între statele din nord şi cele din sud, precum şi între cele din estul şi vestul Europei. Suntem de acord cu necesitatea reformei instituțiilor europene, însă aceasta nu se poate face sacrificând unitatea europeană. Soluția depășirii crizelor Uniunii Europene stă în aprofundarea integrării între toți cei 27 de membri ai Uniunii, fără deosebire și ținând cont de necesitatea sporirii încrederii cetățenilor în proiectul european. Orice proiect politic este durabil numai dacă se bucura de sprijinul cetățenilor”, a declarat ministrul delegat Ana Birchall cu privire la propunerile Comisiei Europene.

“Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil pentru noi toți. Considerăm că trebuie să se acorde în continuare o atenție specială consolidării rolului UE ca actor global. Rămân esențiale obiectivele de consolidare a relațiilor cu partenerii externi, din vecinătatea imediată și cu cei globali, a rolului UE de partener comercial relevant, și implicit a creșterii competitivității economiei europene”, a adăugat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

„România va participa, în continuare, activ la acest proces și susținem necesitatea unui proiect politic european consolidat, bazat pe unitate și respectul pentru principiile și valorile sale fundamentale. Țara noastră dorește ca Uniunea să își păstreze și pe viitor caracterul incluziv, înscris în tratate, în urmărirea obiectivului global de creștere a competitivității și a convergenței la nivelul UE”, a mai precizat ministrul delegat Ana Birchall.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40774

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.