Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 16, 2017 in Comunicate, Politic | 0 comments

Ana Birchall: DIICOT este o unitate de elită a Ministerului Public și un partener cu o experiență impresionantă în cadrul comunității internaționale angajate în lupta împotriva criminalității organizate

Participarea ministrului interimar al Justiției, Ana Birchall, la prezentarea bilanțului DIICOT

Ana Birchall: DIICOT este o unitate de elită a Ministerului Public și un partener cu o experiență impresionantă în cadrul comunității internaționale angajate în lupta împotriva criminalității organizate

 

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a participat, joi, 16 februarie, la prezentarea bilanțului anual al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

În alocuțiunea sa, ministrul Justiției a salutat rezultatele obținute prin activitatea DIICOT din ultimul an, arătând că instituția ocupă, fără îndoială, un loc important în arhitectura națională de securitate. “DIICOT este o unitate de elită a Ministerului Public și un partener cu o experiență impresionantă în cadrul comunității internaționale angajate în lupta împotriva criminalității organizate”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Ministrul a afirmat că activitatea DIICOT se remarcă, în continuare, printr-o îmbunătățire calitativă, reflectată inclusiv de o scădere a numărului inculpaților achitați definitiv, dar și de o reducere a numărului de cauze în care s-a dispus achitarea, corelată cu o ameliorare a acelorași parametri în 2016.

Ministrul interimar Ana Birchall a reiterat determinarea Executivului de a continua lupta împotriva corupției, o premisă esențială a consolidării statului de drept, și a precizat că progresele substanțiale înregistrate în domeniu îi conferă țării noastre statutul de pilon de securitate și stabilitate în regiune. Oficialul român a transmis faptul că societatea românească a ajuns la un prag de maturitate și de exigență ce nu permite ambiguități și lipsă de profesionalism atunci când vine vorba despre calitatea actului de justiție. În același context, ministrul a subliniat importanța asigurării pârghiilor și resurselor necesare îndeplinirii obiectivelor instituțiilor din sistemul judiciar. De asemenea, ministrul a menționat că o democrație consolidată așa cum este România trebuie să pună cetățeanul în mijlocul preocupărilor sale, astfel că respectarea drepturilor fundamentale ale omului rămâne un principiu de la care nu putem face rabat”.

Mai departe, ministrul Justiției a arătat că susține argumentele prezentate în cadrul discuțiilor privind reforma DIICOT, în măsura în care ele izvorăsc din analiza necesităților de ordin principial, dar și de ordin practic, al eficienței acțiunii în efortul de combatere a flagelului infracțional al criminalității organizate: România are nevoie de o analiză națională de riscuri și amenințări, procesată de un mecanism instituțional care să identifice factorii de risc si vulnerabilitatile interne care favorizează manifestarea și propagarea fenomenului criminalității organizate, a precizat Ana Birchall.

În încheiere, ministrul interimar i-a asigurat pe reprezentanții Direcției de tot sprijinul în misiunea asumată, susținând că activitatea DIICOT are un impact direct asupra capacității statului de a realiza dezvoltarea sistemului judiciar, în special prin asigurarea cadrului de securitate al întregii societăți.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.