Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 21, 2012 in Featured, Politic | 5 comments

Adevarul pe care nu vor sa-l auda Boc si Andreea Vass

Romania a avut in 2011 peste 12.500 falimente. Este o cifra seaca. Nu spune prea multe la prima vedere. Probabil e o cifra mica in viziunea lui Number One de la Palatul Victoria si a consilierei sale care nu inceteaza cu dementa propagandistica a stabilizarii economice a Romaniei. Dar este o cifra dureroasa pentru zecile de mii de oameni care si-au pierdut locul de munca in urma acestor falimente. Din umila mea experienta de avocat specializat de peste 10 ani in dreptul falimentului, reorganizari si restructurari financiar – bancare si comerciale, o parte din aceste falimente puteau fi evitate, salvand cateva mii de locuri de munca si implicit mii de familii de la saracie daca Guvernul Boc spre exemplu nu ar fi majorat T.V.A.-ul, nu ar fi introdus impozitul minim obligatoriu, nu ar fi decimat producatorii interni cu suprataxare, nu ar fi taiat slariile contractand astfel consumul in timp ce Boc si ai lui au continuat dezmatul pe bani publici, nu ar fi schimbat atat de des si haotic Codul Fiscal si legislatia fiscala (chiar si de 3 ori in aceiasi saptamana) introducand astfel neincrederea si lipsa de predictibilitate in mediul de afaceri. Si exemplele ar putea continua.
Dar cand tu, Emil Boc, esti cel mai lichid miliardar al Romaniei cu 1 miliard de euro la dispozitie din Fondul de Rezerva al primului-ministru, bani pentru clientela de tipul primarului Fifty-Fifty din arestul IJP Cluj nu te mai incurci in detaliile catorva mii de falimente. Iti este mult mai simplu sa-ti trimiti consilierele la televizor ca sa minta frumos in legatura cu maretele realizari economice. Daca eram in Coreea de Nord, aproape ca plangeam stimata Andreea Vass!

5 Comments

  1. O postare corecta si clara! Fondul de rezerva al premierului,folosit pentru a rasplati clientela politica portocalie si pentru primirea de comisioane grase(corect spaga!).

  2. Da… dar e o problema complicata si pe plan european… Am evidentiat si eu parerea lui Joseph Stiglitz .
    Ingrijorator… Iata ce mai spune articolul citat de mine:

    „Căderea economiilor Europei, care în acest moment au nevoie de sprijin în vederea creşterii, s-ar putea dovedi ‘foarte gravă’, spune Stiglitz, atrăgând atenţia că ‘liderii europeni par incapabili să înţeleagă ceea ce este necesar de făcut’ în situaţia dată .

    Totodată, mai spune el, anul 2012 va fi unul „foarte dificil” pentru ţările din Europa, iar situaţia din Lumea Veche va afecta şi economia americană.”

    Cu alte cuvinte, adancirea recesiunii. Sincer, as fi dorit de la D-na Vass sa vad o analiza detailata a situatiei economice europene si internationale. Problema mare care se pune, in cazul in care previziunile lui Stiglitz se vor confirma, este: in ce masura Romania e pregatita sa faca fata unei asemenea situatii grele?
    Economia noastra e si asa firava. Imi pun intrebarea daca, in cazul venirii USL la Putere, s-ar putea negocia cu FMI un alt acord, mai favorabil, daca se poate spune asa, Romaniei. Austeritatea e clar ca nu poate relansa consumul, iar o austeritate prelungita, inseamna un consum redus, in conditiile in care Romania si asa consuma foarte putin in comaparatie cu alte tari, cu cele din Vest. Cresterile economice inregistrate sunt foarte mici, lucru care, fireste, provoaca nemultumiri. Insa austeritatea aceasta, rezultata din reducerea drastica a deficitului bugetar, a fost convenita prin acordurile cu FMI. Evident, o astfel de politica nu poate sa conduca la stimularea sectorului privat si multe firme sunt expuse spectrului falimentului.
    Ma gandesc si la Viziunea USL care se doreste a fi foarte generoasa…

  3. Ana,
    E numai o statistica partiala.
    Cite companii noi au inceput in 2011?
    Sau mai corect cite locuri de munca au fost create fata de cite au fost pierdute?
    Companiile dau faliment din diverse motive (vezi mai recent Kodak) dar asta e un lucru bun si normal si face parte din dinamica de piata…

    • Marian
      sigur companiile dau faliment din diverse motive (unele chiar de insolventa planificata) dar multe cazuri de faliment puteau fi evitate daca mediul de afaceri era ajutat pe bune si nu numai declarativ.

  4. Romania Libera arata ca au fost mai multe firme intrate in insolventa. Numarul lor se cifreaza la 19.651, dupa cum arata acest articol . Sunt mai putine decat numarul firmelor intrate in insolventa in 2010…

Trackbacks/Pingbacks

  1. A noua zi pentru România | Teologie pentru azi - [...] Ana Birchall: „Romania a avut in 2011 peste 12.500 falimente. Este o cifra seaca. Nu spune prea multe la prima…
  2. Si BERD manipuleaza stimate Emil Boc si stimata Andreea Vass??? | Ana Birchall - [...] urma cu cateva zile spuneam ca discursul doamnei Andreea Vass legat de cresterea economica de peste 2,3% este o…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.