Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 5, 2017 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Ziua internațională a voluntarilor – 5 decembrie

Astăzi, 5 decembrie, marcăm ca în fiecare an Ziua internațională a voluntarilor, instituită de Organizația Națiunilor Unite în decembrie 1985 și dedicată tuturor persoanelor care îşi dăruiesc timpul, talentul, energia, cunoştinţele şi abilităţile pentru un viitor mai bun al întregii societăţi. Scopul acestei sărbători este de promova recunoașterea eforturilor și a muncii depuse de către voluntarii de pretutindeni, facilitând crearea unei rețele de comunicare și promovare a beneficiilor care decurg din activitățile de voluntariat.

Milioane de oameni se implică în fiecare an în acțiuni și programe de voluntariat, potrivit www.voluntareuropean.ro. În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când o serie de organizații internaționale de voluntariat au venit în țară, iar altele au înființat filiale, aducând cu ele experiența în lucrul cu voluntarii și coordonarea lor. În aceeași perioadă, ONG-urile românești au început să implice voluntari locali în activitățile lor, iar în 1997 au apărut și primele centre de voluntariat.

Tema din 2017 a Zilei internaționale a voluntarilor este „Voluntarii acționează primii. Aici. Pretutindeni.” pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței eforturilor depuse de voluntari în ceea ce priveşte menţinerea păcii în vremuri de criză, ajutând la salvarea vieţilor şi sprijinindu-i pe cei care doresc să îşi trăiască viaţa cu demnitate.

Cu această ocazie, îmi amintesc o vorbă binecunoscută referitoare la esenţa simbolului de unitate şi a lucrului în echipă, element definitoriu în construirea unui viitor înfloritor şi prosper: ,,Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeţi împreună”.

Sursa imaginii: Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat Pro Vobis, www.provobis.ro

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.