Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 15, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

Ziua Culturii Naționale – nașterea lui Mihai Eminescu


La 15 ianuarie sărbătorim în fiecare an Ziua Culturii Naționale, zi ce coincide într-o asumare conștientă și profundă cu nașterea la Botoșani, în 1850, a poetului nepereche din literatura română, Mihai Eminescu. Cred că nu există suflet sensibil care să fi citit o creație a Luceafărului poeziei românești și să nu fi simțit talentul unui popor sintetizat într-o floare a culturii românești cu un parfum ce a învins cu adevărat timpul, așa cum anticipa inspirat George Călinescu.
Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, suntem datori să cinstim memoria lui Mihai Eminescu ducând mai departe românismul său autentic, fiercare în colțul său de lume căruia i se circumscrie. Cred că suntem cu adevărat un popor cu o cultură și o civilizație ce merită cunoscute și apreciate în orice colț al lumii. Apropiatul moment istoric în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019, este un prilej de promovare a valorilor noastre autentice printre partenerii din marea familie europeană, o ocazie pe care nu avem voie să o ratăm.
Ține de fiecare dintre noi ca Europa și întreaga lume să guste din dulceața tradițiilor, creațiilor și spiritualității românești, într-un cuvânt, din cultura noastră națională.
In liceu mi-a fost drag să memorez 2 poezii “Luceafărul” lui Eminescu şi “Moartea Căprioarei” a lui Nicolae Labiş. Pentru amândouă îmi aduc aminte ca am luat 10 de la d-na profesoara de română, Gamulea Mariana, un dascăl cu o vocatie deosebita.
Pentru mine Eminescu a fost şi va rămâne poetul copilăriei si adolescentei mele. Pentru voi?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.