Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 3, 2015 in Comunicate, Personal | 0 comments

Crearea de noi locuri de muncă înseamnă bunăstare pentru români și pentru comunitățile în care trăiesc

Ana_Birchall_265

Crearea de noi locuri de muncă înseamnă bunăstare pentru români și pentru comunitățile în care aceștia trăiesc

COMUNICAT DE PRESĂ

Ședința  Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților a avut loc, marţi, 3 martie, la Arad, principala temă aflată pe agenda discuțiilor fiind ocuparea forței de muncă, deschizând astfel dezbaterile din semestrul european.  Întrunirea a avut loc la sediul Prefecturii Arad, cu participarea unor reprezentanți ai Prefecturii Arad, Consiliului Județean Arad, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad. La ședință au fost prezenți și membri ai unor organizații neguvernamentale locale, cadre din mediul universitar și reprezentanți mass-media.

Dezbaterea a avut rolul de a angaja comunitatea locală într-un dialog pe tema politicilor europene de ocupare a forței de muncă, a progreselor de la nivel național și local în implementarea orientărilor privind ocuparea forței de muncă, din perspectiva evaluării stadiului de îndeplinire a recomandărilor de țară adoptate de Consiliul European în 2014. Mulțumesc domnului prefect Pribac Cosmin și domnului deputat Dorel Căprar pentru că astăzi ne sunt gazde în organizarea acestei dezbateri extrem de importante.

Ana Birchall, președinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a subliniat că ”organizarea şedinţei Comisiei pentru afaceri europene la Arad este expresie a atenţiei pe care Parlamentul României o acordă implicării comunităţilor locale în actul decizional.  Miza este deosebit de importantă fiindcă în calitate de cetăţeni europeni, prin implicarea noastră, prin recomandările pe care le formulăm, prin evaluările noastre asupra problematicii forţei de muncă şi a şomajului, putem influenţa deciziile care se iau la vârful Uniunii”.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene a declarat că misiunea prioritară a tuturor guvernelor este combaterea sărăciei, obiectiv asumat de către Cabinetul Ponta și susținut de către Parlament. “Guvernul României, prin Ministerul Muncii, a lansat strategia națională privind reducerea sărăciei. Este o țintă extrem de importantă pentru guvernarea PSD și aceasta este o temă care ar trebui sa genereze consens la nivelul clasei politice. Strategia vizează reducerea inegalităţilor, creșterea echității sociale, asigurarea de șanse egale la dezvoltare și investiția în capitalul uman, prin educație și formare profesională. Educația este cea mai bună zestre pe care putem să o dăm copiilor și tinerilor noștri. Adaptarea programei școlare care să le asigure tinerilor accesul pe piața muncii este esențială. Fiecare leu cheltuit pentru educaţie nu este o cheltuială, ci o investiție în prezent și mai ales pentru viitor”, a punctat Ana Birchall.

Deputatul social-democrat a atras atenția că șomajul este o problemă de care se lovesc majoritatea statelor UE, inclusiv România. “Gradul de ocupare al forţei de muncă din România reprezintă o problemă ce poate atrage reverberaţii sistemice. Chiar dacă la capitolul şomaj ţara noastră se plasează, cu un procent de aproximativ 7%, sub media UE de 10%, situaţia trebuie îmbunătăţită, mai ales în acele zone unde decalajele economice înregistrate sunt considerabile. Este și cazul județului Vaslui, zonă pe care o reprezint în Parlament, unde lipsa locurilor de muncă este o problemă pregnantă. Creşterea ratei de ocupare la nivelul tuturor regiunilor României, cu un accent deosebit pe promovarea ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor, reprezintă o prioritate. De aceea, măsurile pentru tineri și pentru promovarea tinerilor sunt investiții în dezvoltarea noastră pe viitor”, a subliniat Ana Birchall.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai precizat că actorii decizionali de la centru și din plan local trebuie să coopereze, indiferent de apartenența politică, în sensul creării unui climat stimulativ pentru investitori și pentru mediul de afaceri. “Crearea de noi locuri de muncă înseamnă bunăstare pentru români și pentru comunitățile în care trăiesc. Acesta este imperativul de la care trebuie să pornim. Acolo unde administrația centrală și cea locală își dau mâna, putem vorbi despre asigurarea unui climat ofertant pentru investitori”, a menţionat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.