Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 23, 2009 in Personal | 10 comments

Botezul lui Razvan

Ieri, impreuna cu Martyn si Andrutu am fost nasi de botez. Razvan Antonie este un baietel tare frumos….si foarte curajos (la Sfanta slujba a Botezului nu a plans decat foarte foarte putin).
Andrutu a fost tare fericit si nu l-a scapat din ochi pe Razvan iar Martyn a fost foarte emotionat cand parintele i-a strigat numele in biserica. Suntem onorati pentru ca Florinela si Petrica ne-au primit in familia lor. Sunt oameni tare faini de la care am invatat multe.

In drum spre Bucuresti m-am gandit la semnificatia botezului. Este doar o afirmare a credintei crestine? este doar un ritual, este asumarea de catre nasi a pacatelor pruncului? care este semnificatia cuvintelor spuse de nasa mamei copilului: „mi-ai dat un pagan ti-am adus un crestin”? este o forma de a crea o retea sociala, de a crea un fel de familie extinsa, pentru ca de multe ori relatia dintre nasi si fini este foarte puternica? Acest lucru m-ar putea face sa ma gandesc la rolul ritualurilor stravechi, nascute odata cu poporul nostru, ritualuri care reunesc, care ne leaga spre deosebire de pseudo-ritualurile de astazi care mai mult ne dezbina.
Voi ce credeti?

cu Razvan

cu Razvan

cu Razvan si Andrutu imediat dupa slujba ...Martyn e fotograful

cu Razvan si Andrutu imediat dupa slujba ...Martyn e fotograful

impreuna cu Razvan, Andrutu si Martyn imediat dupa slujba de botez

impreuna cu Razvan, Andrutu si Martyn imediat dupa slujba de botez

cu Razvan, Andrutu si mama lui Razvan - Florinela -

cu Razvan, Andrutu si mama lui Razvan - Florinela -

impreuna cu Razvan, Andrutu, Paul, Florinela, Petrica (tatal lui Razvan) si Martyn

impreuna cu Razvan, Andrutu, Paul, Florinela, Petrica (tatal lui Razvan) si Martyn

10 Comments

  1. Ana,multumesc pentru aceasta postare,biserica bucovineana se deosebeste prin picturile murale de alte biserici,iti da sentimentul de incredere ,sa fiti sanatosi cu totii,impreuna cu Razvan Antonie si familia lui,o saptamana frumoasa Tavi 🙂
    p.s.In legatura cu semnificatia botezului acesta isi are originile din vremurile de dupa Hristos,iar la noi in obiceiul pamantului, si este un obicei crestin,manastirile bucovinene au in arhive manuscrise scrise de calugari si care abordeaza toate traditiile bisericesti statornicite in obiceiul pamantului,cu stima Tavi 🙂

  2. Daca ne referim la functia de creere a unei retele sociale trebuie observat ca aceasta e tot mai redusa pe zi ce trece,iar legatura nas-fin nu este la fel cum obisnuia sa fie odata…

    • @Andrei Bugeac
      bine ai venit pe blogul meu.
      nu as vrea sa ai drepate dar imi e teama ca ai..desi sa stii ca in zona Dornei, traditia este puternic pastrata, inclusiv portul si muzica populara.

  3. Frumoase pozele Ana. Sanatate si viata frumoasa finutului tau! Si familiei tale la fel, sunteti frumosi impreuna, si emanati iubire…

    Despre botez… cred ca e cate ceva din tot ce ai spus.

    Cu o chestie ce ai pomenit-o nu sunt insa de acord, si probabil imi ridic in cap preotii daca sunt care citesc 😀 : ce pacate poate avea pruncul ala mic de cateva luni, ca sa trebuiasca sa si le asume cineva?…. Sau e vorba de pacatele care urmeaza?

    • adriana
      asa mi-a explicat preotul.
      multumesc mult pentru urari..asemeni

  4. M-am casatorit si mi-am botezat copiii(2) in aceiasi biserica si cu acelasi preot.
    Tot cu apa rece se face botezul?
    Eu cred ca botezul ala in apa rece poate explica o parte din „anomaliile” romanilor… 😉
    Sa avem parte de o noua generatie de romani sanatosi la minte si la trup!

  5. Apa rece de la botez… Am sa spun ceva si e nevoie de credinta pentru a accepta un asemenea raspuns, desi este sustinut si de realitate: Nimeni nu raceste de la apa rece din cristelnita. Asa cum nimeni nu se imbolnaveste sarutand icoane. De ce? Pentru ca acolo e un act sfant, iar Dumnezeu poarta de grija.

    • bogdan
      ai perfecta dreptate.
      Momentele si emotiile traite in timpul slujbei nu pot fi redate in cuvinte.

  6. Lăsăm copiilor moştenire multe din defectele noastre, precum şi alte lucruri, după cum am putut şi noi. La fel şi Adam şi Eva au lăsat moştenire pentru toţi urmaşii lor păcatul ascultării de diavol şi neascultării de Dumnezeu. Fiecare om se naşte cu această nefericită moştenire, de care este scăpat prin Sfântul Botez.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.