Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 9, 2017 in International, Personal, Social | 0 comments

9 mai – Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial

Ziua de 9 mai are o dublă simbolistică. Pentru Europa este data la care a fost rostită, în 1950, declarația lui Robert Schuman, unul dintre actele constitutive ale Europei unite. Pentru lumea întreagă însă, 9 mai 1945 este data încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, ziua în care a fost consemnată în mod oficial capitularea Germaniei. Deloc întâmplător, 9 mai este cunoscută și ca Ziua Victoriei, după aproape 6 ani de război devastator în urma căruia au murit aproximativ 72 de milioane de oameni, incluzând aici atât forțele armate, civili, populația decimată de foamete și boli, precum și victimele Holocaustului.

Cea mai cruntă conflagrație din istoria omenirii ne obligă să nu uităm niciodată cât de mult rău pot face oamenii semenilor lor. Rănile din urma celui de-al Doilea Război Mondial poate că s-au vindecat, însă cicatricile au rămas și vor fi pentru totdeauna o mărturie a ororilor pe care omenirea le-a îndurat între 1939 și 1945.

Uniunea Europeană de astăzi, așa cum a fost văzută de înaintașii noștri și transmisă ca moștenire generațiilor care au urmat, este izvorâtă din idealurile de pace, toleranță și bună înțelegere între oameni fiind, în același timp, și o mărturie a faptului că Europa, continentul din care au pornit două războaie mondiale, a învățat din greșelile trecutului.

Cu acest prilej vreau să transmit recunoștința noastră pentru eroismul ostașilor români care s-au jertfit pentru ca urmașii lor să trăiască mândri și demni într-o Românei puternică și liberă, membră a Uniunii Europene.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.