Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 8, 2020 in Personal | 0 comments

8 decembrie – Ziua Constituției

Astăzi, 8 decembrie, este o zi importantă pentru democrația din România, deoarece sarbatorim Ziua Constituției. Este ziua în care ni se reamintește, de fapt că, prin referendumul național din 8 decembrie 1991, a fost adoptată prima Constituție post-decembristă, încheindu-se astfel lungii ani de dictatură comunistă.

De-a lungul anilor, la învestirea în diferite funcții publice, am depus de nenumărate ori jurământul cu mâna pe Constituție, ultima dată fiind la venirea în fruntea ministerului Justiției. Chiar daca cateodata au fost momente dificile am respectat întotdeauna, cu sfințenie, jurământul făcut cu mâna pe Constituție si Biblie. Personal port mereu în inimă articolul din Constituție care spune că fidelitatea față de țară este sacră. Asa cum mereu am aparat articolul care ne spune clar ca nimeni nu este mai presus de lege!

Constituția este temelia democrației românești și consacră faptul că România este stat național, suveran și independent, unitar şi indivizibil, democratic și social, şi garantează demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic ca valori supreme. Au fost si sunt discutii, in spatiul public, despre revizuirea Constituției avand in vedere transformarile care au avut loc in societate in toata aceasta perioada. Se impune revizuirea Constitutiei si pentru a inlatura interpretarile date dupa bunul plac date de unii judecatori de la CCR de exemplu, CCR fiind totusi institutia care trebuie sa apere Constitutia. Personal cred ca revizuirea Constituției poate fi văzută si drept o oportunitate prin care să le creionăm generațiilor care vin din urmă un viitor mai bun.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.