Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 10, 2020 in Personal | 0 comments

10 Mai – Ziua Independenței, Ziua Regalității

„Pășind pe acest pământ, am devenit român!” Acestea sunt cuvintele rostite de principele Carol I atunci când a pășit prima dată pe pământul românesc, înainte de a fi încoronat principe al României la data de 10 mai 1866.
”Drumul lui Carol”, așa cum a rămas în istorie traseul parcurs de principele Carol I de la intrarea în ţară la Drobeta Turnu Severin și străbătând localitățile Horezu, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş, Câmpulung şi Târgovişte s-a încheiat în ziua de 10 mai 1866, la București, aceeași zi în care acesta a depus jurământul în noua sa calitate de domnitor al Principatelor Unite Române: „Punând picioarele pe acest pământ, am şi devenit român! Cetăţean azi, mâine, de va fi nevoie soldat, eu voi împărtăşi cu dumneavoastră soarta cea bună ca şi cea rea”. Cuvinte pe care le-a urmat cu credință de-a lungul domniei sale de 48 de ani, perioadă în care s-a preocupat de modernizarea tinerei țări pe care a preluat-o. O primă etapă în această modernizare a constituit-o obținerea independenței de stat. Declarația de independență a fost citită 11 ani mai târziu de premierul Mihail Kogălniceanu la 9 mai în Parlamentul României și a fost semnată de principele Carol I, a doua zi pe 10 mai, care a devenit și prima zi națională a României – Ziua independenței. Tot data de 10 mai a fost aleasă pentru încoronarea sa ca rege al României în 1881. Astăzi, 10 mai, sărbătorim Ziua Regalității, Ziua Independenței României! Un gând plin de respect se duce în aceste momente la Majestatea Sa Regele Mihai I, la demnitatea cu care a știut să înfrunte vicisitudinile istoriei.

Astăzi, în zi de sărbătoare, se cuvinte să sărbătorim rolul pe care l-a jucat Familia Regală în modernizarea statului român, independența și înscrierea României în rândul națiunilor respectate ale lumii. Casa Regală a României este un exemplu de verticalitate, conștiință civică și patriotism căreia îi datorăm fundamentele modernizării statului român. Cu ocazia Zilei Regalității, doresc să urez “La mulți ani!” Familiei Regale.
( fotografie: impreuna cu Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, la receptia de anul trecut).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.