Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 11, 2008 in Jurnal de campanie | 0 comments

Pentru romanii din Australia

Stimata Ana Birchall,

Am trimis informatii despre candidatura dumneavoastra la romanii din Adelaide si am adunat o serie de sugestii.
O idee interesanta primita de la o familie de romani din Adelaide o prezint mai jos, poate fi inclusa in programa dumneavoastra si cred ca s-ar bucura de mare succes.

O idee care mi-a venit mie care cred ca ar atrage pe mai multi care au copii,
ar fi sa-i cerem sa considere infiintarea unei ‘Fundatii/Asociatii” care sa aiba ca scop
promovarea valorilor culturale romanesti pentru tineretul/youth din diaspora.

Cum ei sunt viitorul societatii noastre si sunt la o virsta cind orice experienta
se impregneaza usor in memoria lor pe viata, daca reusim sa-i facem sa aprecieze
valorile nationale (pe care multi dintre noi nu le putem transmite cu pregnanta pe care ar merita-o
in contextul vietii  australiane ) ar fi spre beneficiul tuturor, si ar pastra legatura peste generatii.

Am in minte ceva ca o experienta directa, ca de exemplu ‘sponsorizarea de schimburi
culturale a unei delegatii de tineri romani din Australia in fiecare an la unul din festivalurile nationale din Romania) etc.
sau ceva diferit in fiecare an.

Din pacate in Adelaide nu avem sectie de votare, iar cei de la ambasada (consulat) nu au pe cine trimite din cauza lipsei de personal. Asa ca cine are drept de vot si-l va putea exercita numai in Canberra, Sydney, Melbourne sau Brisbane.
Poate in viitor ar fi de dorit ca oriunde exista o cumunitate romaneasca de peste 1000-2000 de persoane (pentru Australia este un numar mare, nu se compara cu USA unde romanii au emigrat cu zecile de mii de exemplu) sa existe si posibilitatea de votare pentru orice fel de alegeri care au loc in Romania. Chiar infiintarea unui consulat si a unui consul onorific ar fi o solutie si cred ca nu este imposibil de realizat.

Ceea ce am dori noi, cei din Australia, este desemnarea unui ambasador. E rusinos ca de peste un an suntem fara ambasador si se pare ca pe cei din Romania nu-i prea intereseaza acest lucru. Un ambasador are mai multa putere de decizie si se pot face mult mai multe lucruri pe plan local.

Pe scurt acestea sunt ideile pe care vi le sugeram si dorim sa le includeti in programa dumneavoastra. Vom pastra legatura in continuare si va dorim mult succes in alegerile din noiembrie 2008.

Cu stima,

Liliana Stoian
Vice-Presedinte ARC-SA
Adelaide

Raspunsul meu:

Stimata doamna Liliana Stoian,

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
Referitor la infiintarea Asociatiei pentru promovarea valorilor romanesti, va asigur ca vom demara acest proiect imediat ce imi voi incepe mandatul.
Stiu ca pastrarea traditiilor si a identitatii romanesti este o dorinta pe care numai cine a trait departe de tara o poate intelege la adevarata ei intensitate. Ma oblig sa cer statului roman fonduri si programe concrete pentru organizarea de expozitii, spectacole sau seri romanesti in comunitatile de romani. Voi propune organizarea de tabere de vara pentru tinerii care doresc sa-si petreaca vacanta in Romania, dar si pentru romani care vor sa mearga in tarile din colegiul pe care il voi reprezenta.
Voi sustine in Parlament subventionarea Bisericilor, indiferent de ce cult apartin si totodata subventionarea scolilor romanesti pentru pastrarea limbii, a istoriei si culturii romanesti si a asezamintelor sociale si culturale de pe langă aceste Biserici.

In ceea ce priveste nerespectarea dreptului dumneavoastra de vot, chiar saptamanile trecute inaintam catre MAE un protest prin care ceream infiintarea unei sectii de vot la Auckland, in urma unei solicitari primite de la romanii din acea zona. Raspunsul oficialilor a fost insa laconic, negativ si expeditiv: mi s-a spus ca nici o alta sectie de vot pentru romanii din strainatate nu va mai fi infiintata. Am mai primit o solicitare asemanatoare de la romanii din Vancouver si acum din partea dvs, insa si acestea sunt ingnorate.
De aceea, prima mea initiativa legislativa va fi obligativitatea adoptarii unui nou sistem de vot, on-line, extrem de bine securizat, care sa permita romanilor de pretutindeni sa-si poate exercita dreptul de a alege, eliminand bariera reprezentata de distantele de sute de kilometri ce trebuie parcursi pana la cea mai apropiata sectie de votare.

Astept in continuare mesajele, intrebarile si sugestiile dumneavoastra.

Cu prietenie,

Ana

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.