Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 24, 2014 in Comunicate, Featured | 0 comments

Prin decizia de a participa la lucrările Consiliului European, Traian Băsescu sabotează temelia democratică a instituțiilor statului român

Comunicat de presa:

Deputatul PSD Ana Birchall, secretar al Comisiei pentru afaceri europene și Înalt reprezentant al Primului Ministru pentru afaceri europene și parteneriat cu SUA, a declarat că participarea lui Traian Băsescu la lucrările Consiliului European fără un mandat expres din partea Parlamentului României și a comisiilor de specialitate reprezintă o sabotare a procesului democratic și trădează lipsa de respect față de instituțiile statului.

„Nu este prima dată când avertizez public asupra acestui exces de putere din partea președintelui, care, probabil în ultima sa deplasare la Consiliul European, ignoră legea, instituția pe care o reprezintă și normele europene în vigoare din motive ‘sentimentale’ sau presupuse experiențe personale. Mandatul de participare la Consiliul European trebuie să aibă la bază soluțiile propuse de instituțiile abilitate. Este o bătaie de joc la adresa statului de drept, a normelor și cutumelor europene, iar situația este cu atât mai gravă cu cât explicațiile președintelui sunt slabe și fără fundamente logice” a afirmat Ana Birchall.

Deputatul PSD a citat bunele practici legislative, conform cărora este datoria președintelui de a contribui la consolidarea instituțiilor statului prin implicarea Parlamentul României în formularea mandatului de reprezentare la Consiliul European. Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene conține la Articolul 18 prevederi care acordă posibilitatea președintelui de a se consulta cu Parlamentul cu privire la mandat înainte de Consiliul European și să informeze legislativul național după întâlnirea liderilor europeni.

În plus, a mai adăugat Ana Birchall „Curtea Constituțională a stabilit, prin decizia nr. 449/2013, că participarea președintelui la Consiliul European necesită consens între autoritățile publice. Or acest consens nu a fost căutat de Traian Băsescu în niciun chip. Tot Curtea citează legislația europeană, conform căreia, șeful statului răspunde în mod democratic în fața parlamentelor naționale. Din nou, domnul Băsescu ignoră legea și își impune voința personală fără respect față de instituția pe care vremelnic o reprezintă.”

„Aduc aminte faptul că 17 State Membre ale Uniunii Europene impun informarea legislativelor pe tema deciziilor luate la Consiliul European. În 12 dintre aceste state, printre care Ungaria, Cehia, Slovacia și Spania, există dezbateri prealabile cu privire la subiectele de pe agenda Consiliului European. În Austria, Bulgaria, Germania, Olanda și Slovenia există reguli generale, fie de preluarea a mandatului pentru Consiliul European fie de notificare ulterioară a Parlamentului față de deciziile luate” a mai declarat secretarul Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

Ana Birchall a arătat că, deși tendințele europene vizează obligațiile executivului în fața Parlamentului pe această temă, nu este normal ca președintele să ignore o astfel de îndatorire. România este un stat democratic și membră a Uniunii Europene, iar Parlamentul acestei țări reprezintă manifestarea suveranității naționale. „Nu-mi doresc ca viitorul țării mele să fie jucat pe sentimentalismele unui om care, din megalomanie sau din pur joc politic, ignoră tocmai instituțiile care fac statul de drept să funcționeze” a mai adăugat deputatul PSD.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.