Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 18, 2014 in Comunicate, Featured | 2 comments

Astăzi, Senatul a adoptat proiectul meu legislativ care va ajuta milioane de români, punând punct creșterii ratelor lunare la bănci datorate fluctuațiilor cursului de schimb valutar

Deputatul PSD Ana Birchall, inițiatoarea propunerii legislative privind conversia creditelor din monede străine în lei, fără comisioane sau garanții și costuri suplimentare, a susținut adoptarea proiectului în Plenul Senatului României.

“Senatul României a adoptat propunerea mea legislativă privind dreptul consumatorilor de solicita conversia creditelor din monede străine în moneda națională, fără garanții suplimentare sau alte comisioane. Este o victorie. Consumatorii de credite din România care au contractat credite în monede străine, spre exemplu în franci elvețieni, au trecut printr-un adevărat coșmar din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar. Ratele au crescut exponențial, astfel încât foarte mulți români au ajuns chiar în imposibilitate de plată, fiind astfel supuși riscului executărilor silite.

“Calvarul creșterii ratelor la bănci, datorat exclusiv cursului de schimb valutar, trebuie să ia sfârșit” a declarat Ana Birchall.
Le mulțumesc colegelor și colegilor din Senat pentru votul favorabil de astăzi. Mă bucur ca mulți colegi si colege parlamentari s-au alăturat eforturilor mele de a proteja milioanele de consumatori de credite, fie că vorbim de persoane fizice sau de persoane juridice din România.

Propunerea legislativă va fi înaintată la Camera Deputaților, unde îmi exprim speranța că va fi adoptată la fel de rapid și eficient prin procedurile parlamentare pentru că românii au nevoie ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid cu putință. Timpul, din păcate, trece în defavoarea celor care plătesc rate la bănci, de la lună la lună mai mari, doar pentru că moneda în care au contractat aceste credite s-a devalorizat” a mai spus deputatul PSD Ana Birchall.

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele pentru consumatori a primit aviz favorabil de la Comisia juridică și de la Comisia pentru drepturile omului din Senatul României. Senatul a adoptat raportul favorabil pe care inițiativa legislativă l-a primit de la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital în ședința de astăzi cu 74 de voturi pentru, 2 abțineri și un vot împotrivă. De asemenea, propunerea legislativă se bucură de susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

2 Comments

  1. Nu era o directiva europeana la care a contribuit Stolojan si care tb inclusa in legislatia noastra?

  2. Va multumesc foarte mult pentru ce ati facut, prin acest proiect legislativ care sper sa treaca si de Camera Deputatilor, pentru mine este o mare povara creditul ipotecar contractat IN ANUL 2008, PENTRU ACHIZITIONAREA UNEI GARSONIERE PENTRU CARE PLATESC IN PREZENT O RATA LUNARA DE CCA 800 DE CHF. IMI ESTE FOARTE GREU FAC MARI SACRIFICII,IN FIECARE CLIPA DIN ZI NUMAI LA ASTA MA GANDESC.SA VA DEA DOMNUL SANATATE SI TOT CE VA DORITI.
    SUCCES IN REALIZAREA ACESTUI PROIECT.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.