Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 24, 2011 in Economic | 0 comments

Micii intreprinzatori si buzunarele statului

Ziarul Financiar a pornit o excelentă campanie editorială legată de încasările bugetare, calculate, conform proiectului de lege pentru 2012, la 195 de miliarde de lei. Unde se duc acești bani? Primul articol în acest sens vizează antreprenorii români și mărturiile acestora legate de ineficiența și corupția din aparatul de stat. Și adevărul este că, deși legislația actuală susține măcar pe hârtie întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), taxele și administrația ineficientă rănesc capacitatea acestora de a face angajări, de a-și derula activitatea și chiar de a plăti taxe într-un mod transparent și unitar.

Micii întreprinzători și reprezentanții firmelor mijlocii reprezintă doar niște rotițe în mecanismul mai mare, capitalist, dar rezultatul muncii lor este unul din principalele semne ale sănătății economiei. Așa cum scriam și într-un articol anterior, clasa mijlocie trebuie ajutată să crească, nu trebuie desființată! Este piatra de temelie a oricărei democrații capitaliste responsabile, iar un stat responsabil initiaza si sustine in mod real politici pentru clasa mijlocie.

Trebuie implementata o legislatie simpla, transparenta si predictibila in domeniul fiscal. Nu trebuie sa obligi oamenii care ar trebui să facă afaceri în România să mute banii dintr-un buzunar al statului într-altul. Îmi aduc aminte numai de promisiunile legate de ghișeul electronic. Cozile la administrațiile financiare au rămas aceleași. Mai mult, nu poți schimba regulile de joc de la o luna la alta, răpind astfel din predictibilitatea exercițiului financiar și rânind planurile de investiții ale firmelor. Guvernul actual nu cred că are în vizor creșterea economică sănătoasă, pentru simplul motiv că în toți acești ani de guvernare portocalie aceste măsuri ar fi fost demult puse în practică. Sigur, pun pariu că aceste promisiuni vor fi reluate cât de curând, că doar se apropie anul electoral!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.