Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 27, 2016 in Cultural | 0 comments

În data de 27 noiembrie 1867 s-a născut marele biolog, zoolog,ecolog și profesor universitar Grigore Antipa, întemeietorul Muzeului Național de Istorie Naturală din București, care astăzi îi poartă numele și care în perioada tinereții i-a fost cămin şi laborator de studiu.

Grigore Antipa a fost o personalitate complexă, lăsându-ne moștenire principiile și inovațiile sale despre biologia marină, hidrobiologie şi bioeconomie. Membru al Academiei Române şi a mai multor academii din străinătate, Grigore Antipa a întemeiat şcoala românească de hidrobiologie şi ihtiologie, a contribuit la înființarea unor stațiuni de hidrobiologie la Tulcea și a unui institut de biooceanografie la Constanța și a elaborat și o lege a pescuitului în România.

Pe tot parcursul carierei sale, Grigore Antipa a publicat în total peste 100 de lucrării științifice, dintre care se cuvin amintite „Fauna ihtiologica a României” (1909), „Despre necesitatea intoducerii unei pisciculturi sistematice în apele României” (1892), „Die Fischerei-Verlaltnisse Rumaniens” (1899) şi „Studii asupra pescăriilor din România” (1895).

Astăzi, dincolo de numeroasele inovaţii pe care i le datorăm marelui savant român, Antipa dăinuie ca exemplu pentru tinerii cercetători români ca unul dintre cele mai elocvente exemple ale comorilor pe care România le-a avut şi le are.

Am parcurs cu toţii, măcar o dată, cu fascinaţie şi profundă admiraţie, holurile şi sălile Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, visând cu emoţie despre trecut, prezent şi viitor şi imaginându-ne urmaşi ai marelui savant român.

grigoreantipa

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.