Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 23, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

23 aprilie – Ziua internațională a cărții

Pe 23 aprilie 1564 se năștea William Shakespeare, considerat cel mai important dramaturg și poet de limbă engleză din toate timpurile. Opera lui Shakespeare este cu adevărat impresionantă, cele mai cunoscute fiind sonetele și piesele dramaturgice care se joacă pe scenele marilor teatre ale lumii.

În semn de prețuire pentru marele scriitor, 23 aprilie a fost declarată și Ziua internațională a cărții.

Lectura este uşa spre înţelepciune, iar cărţile sunt cărămizile pe care clădim un viitor mai bun. Ele hrănesc imaginaţia, ne lărgesc orizonturile, ne aduc putere şi alinare şi alimentează o dragoste nestinsă de cunoaştere. Cred că misiunea noastră, ca adulţi şi ca părinţi, este să nu îi lăsăm pe copii să se îndepărteze de cărţi, să îi învăţăm să le iubească, să le înţeleagă şi astfel să îşi hrănească dragostea de cunoaştere.

Trăim astăzi într-o epocă a tehnologiei şi a vitezei, în care cărţile tipărite par să îşi fi pierdut locul. Este important să ne adaptăm la noile evoluţii tehnologice care permit copiilor să citească pe tabletă, pe laptop sau telefon. Este mai important contactul nemijlocit cu esenţa cărţilor decât forma pe care o îmbracă relaţia dintre cititor şi carte.

Cărţile sunt şansa noastră să transmitem mai departe înţelepciunea strămoşilor noştri, iar dragostea pentru carte şi pentru lectură este cea mai de preţ zestre pe care o putem transmite copiilor noştri. Mihai Eminescu, poetul nostru, spunea: „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii”. Este un îndemn cum nu se poate mai actual ale cărui semnificaţii transcend vremurile şi pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l urmăm.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.