Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 20, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Participarea secretarului de stat, Bogdan Mănoiu, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (Art. 50)

Participarea secretarului de stat, Bogdan Mănoiu, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (Art. 50)

COMUNICAT DE PRESĂ

 

La 20 iunie a.c., în marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale a avut loc reuniunea Consiliului Afaceri Generale (art. 50), în format UE27. Delegația României a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mănoiu. Pe agenda reuniunii au figurat pregătirea Consiliului European Articolul 50 și pregătirea aprobării procedurii care conduce la o decizie privind relocarea Agenției Europene pentru Medicamente și a Autorității Bancare Europene în contextul retragerii Marii Britanii din Uniune.

Negociatorul șef al UE Michel Barnier a prezentat principalele rezultate ale primei runde de negocieri UE27-UK desfășurată la 19 iunie a.c.

Principalul punct de dezbatere în cadrul reuniunii a vizat documentul propus de Comisia Europeană în care este detaliată procedura de luare a deciziei privind relocarea celor două agenții care, în prezent, își au sediul în Marea Britanie. Aprobarea formală a acestui document urmează să aibă loc în cadrul Consiliului European (Art. 50).

În contextul în care România și-a anunțat oficial intenția de a candida pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente, secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mănoiu, pe baza mandatului încredințat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a reiterat poziția României pe această temă, precum și sprijinul pentru o procedură de selecție echitabilă pe baza unei abordări transparente și principiale la nivel UE. În acest sens, a evidențiat că unul dintre aspectele fundamentale ale procesului de relocare este acela de a păstra unitatea UE27.

De asemenea, secretarul de stat român a subliniat necesitatea acordării unei ponderi egale tuturor celor șase criterii de selecție, inclusiv criteriului geografic care este foarte important pentru România. Totodată, a relevat că există încă state membre, inclusiv România, care nu găzduiesc nicio agenție europeană, subliniind că această circumstanță ar trebui să fie reflectată în procesul final de decizie.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/42264

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.