Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 26, 2017 in Comunicate, Politic | 0 comments

Grupul de lucru interministerial privind Brexit s-a reunit în ședință săptămânală la sediul MAE

Grupul de lucru interministerial privind Brexit s-a reunit în ședință săptămânală la sediul MAE

COMUNICAT DE PRESĂ

La 26 iunie 2017, a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, reuniunea săptămânală a grupului de lucru inter-ministerial privind Brexit, grup aflat în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. La reuniune au participat membrii Grupului de lucru privind Brexit din Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Cercetării şi Inovării, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive.

Au fost aprobate mandatele de participare la reuniunile Grupului de lucru ad-hoc art. 50 al Consiliului Uniunii Europene din 27 şi 29 iunie, ale căror agende sunt axate pe următoarele aspecte care constituie subiecte de negociere în vederea perfectării acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană: drepturile cetăţenilor, aranjamentele financiare, Euratom şi circulaţia bunurilor.

În marja reuniunii, Ana Birchall a subliniat faptul că activitatea Grupului de lucru ad-hoc art. 50 s-a intensificat după iniţierea, la 19 iunie a.c., a negocierilor UE-Marea Britanie. Astfel, este prioritară, sub aspectul îndeplinirii obiectivelor mandatelor României, asigurarea unei pregătiri corespunzătoare din partea ministerelor vizate de temele de negociere. „Trebuie să ne menținem atenția sporită și să continuăm eforturile majore de implicare pentru a asigura că interesele României și ale românilor sunt reprezentate în mandatele Comisiei” a reiterat ministrul delegat.

În contextul declarațiilor premierului britanic de la Consiliul European, care a prezentat oferta Marii Britanii în ceea ce privește drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit după Brexit, ministrul delegate Ana Birchall a menționat că documentul de poziţie al Marii Britanii reprezintă un bun punct de plecare în negocieri, dar că există încă o serie de aspecte care necesită clarificări suplimentare. „Urmărim să protejăm interesele tuturor cetățenilor români din Marea Britanie și ale familiilor acestora. Din cele 3,2 milioane cetăţeni europeni în Marea Britanie, 230.000 sunt cetăţeni români”, a subliniat Ana Birchall.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a reiterat prioritatea pe care o acordă procesului Brexit şi a reamintit că reuniunile de coordonare interministerială vor avea loc săptămânal sau mai frecvent, în funcţie de evoluţia negocierilor UE-Marea Britanie.

Elemente suplimentare:

Grupul de lucru interministerial privind Brexit, care funcționează în baza Memorandumului pentru constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană adoptat în ședința de Guvern din data de 22 martie 2017, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Grupul de lucru se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://afacerieuropene.mae.ro/local-news/2416

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.