Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 2, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Purtăm un dialog constructiv la nivelul Comisiei Europene pentru o bună pregătire a Preşedinţiei române la Consiliul UE

 

Alături de Jean-Eric Paquet, secretarul general adjunct al Comisiei Europene

Alături de domnul Jean-Eric Paquet

Ana Birchall: Purtăm un dialog constructiv la nivelul Comisiei Europene pentru o bună pregătire a Preşedinţiei române la Consiliul UE

COMUNICAT DE PRESĂ

  

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a efectuat, la 1 iunie a.c., o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu Jean-Eric Paquet, secretar general adjunct al Comisiei Europene. Întrevederea se înscrie în demersurile de consultare cu reprezentanții Comisiei Europene pentru promovarea intereselor României. În cadrul dialogului cu oficialul european, au fost abordate teme precum viitorul Uniunii și recomandările specifice pentru statele membre în cadrul Semestrului European, fiind purtate discuții pe dosare sectoriale de interes deosebit pentru România, precum piaţa internă şi libertăţile fundamentale ale acesteia, dimensiunea socială a Europei, energie şi schimbări climatice. Totodată, în cadrul întrevederii a fost subliniată importanța acordată cooperării cu Comisia Europeană pe temele abordate în discuție, inclusiv din perspectiva preluării Președinției rotative a Consiliului UE în semestrul I din 2019.

În privinţa pregătirilor pentru exercitarea Preşedinţiei române la Consiliul UE, ministrul delegat a subliniat importanţa consolidării dialogului în pregătirea preluării Președinției rotative a Consiliului UE. „Exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE reprezintă una dintre priorităţile noastre. Suntem de 10 ani membri UE şi cred că avem maturitatea de a transforma o mare provocare într-o oportunitate. Pentru pregătirea unui mandat de succes la conducerea Consiliului Uniunii Europene, în perspectiva primului semestru din 2019, consultările cu reprezentanţii Comisiei Europene joacă un rol fundamental. De aceeam, am convenit să avem un dialog cât mai strâns şi să identificăm modalităţi de a colabora îndeaproape, mai ales pe temele de actualitate europeană”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, pentru a avea o imagine cât mai clară, cei doi oficiali au discutat despre dosarele importante şi strategice de pe agenda europeană, astfel încât România să fie pregătită să le finalizeze în mandatul pe care îl va exercita în fruntea Consiliului UE.

Un alt punct abordat în cadrul discuţiilor dintre Ana Birchall şi Jean-Eric Paquet a fost cel referitor la acordarea de sprijin în domeniul resurselor umane de către Comisia Europeană, în sensul formării specialiştilor şi al pregătirii personalului specializat în vederea exercitării în bune condiţii a Preşedinţiei Consiliului UE. „O președinţie de succes depinde şi de calitatea resurselor umane disponibile pentru acest proiect deosebit de important. De aceea, pe lângă pregătirile intense şi eforturile pe care le facem acasă în pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE, suportul Comisiei Europene pe acest palier al formării şi pregătirii specialiştilor este deosebit de util şi binevenit”, a precizat Ana Birchall.

În privinţa Semestrului European, instrument lansat la nivelul UE în anul 2010, prin care statele membre UE îşi coordonează politicile economice şi de ocupare a forţei de muncă, în concordanţă cu Pactul de Stabilitate şi Creştere şi Strategia Europa 2020, cei doi interlocutori au dezbătut aspecte referitoare la implementarea reformelor structurale la nivel european, dar şi naţional. Ministrul delegat a reconfirmat cu această ocazie faptul că există angajament politic la nivel naţional cu privire la participarea activă a României în Semestrul European şi punerea în practică a recomandărilor specifice de ţară (RST) şi a obiectivelor Strategiei Europa 2020.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://mae.ro/node/42056

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.