Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 4, 2019 in Comunicate | 0 comments

Ana Birchall, la reuniunea Comisiei interinstituționale MCV: „Numai lucrând împreună vom putea finaliza MCV într-un termen predictibil și demonstra sustenabilitatea reformelor promovate și ireversibilitatea progreselor obținute în domeniul justiției. Am agreat pașii de urmat pentru elaborarea unui Plan de acțiune cu măsuri concrete pentru îndeplinirea obiectivelor MCV”

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 4 noiembrie, a avut loc, la sediul Ministerului Justiției, reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar și luptei împotriva corupției (”Comisia MCV” înființată prin HG nr. 216/2012), convocată și condusă de ministrul justiției, Ana Birchall.
La întrevedere au participat reprezentanți ai următoarelor instituții: Înalta Curte de Casație și Justiției (reprezentată de doamna Corina Alina CORBU, Președinte), Consiliul Superior al Magistraturii (reprezentat de doamna președinte Lia SAVONEA și de domnul vicepreședinte Nicolae Andrei SOLOMON), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (reprezentat de domnul Bogdan LICU, procuror general), Direcția Națională Anticorupție (reprezentată de domnul Călin NISTOR, procuror șef direcție), Ministerul Afacerilor Externe (reprezentat de domnul Radu CANȚĂR Subsecretar de stat/Agent Guvernamental pentru CJUE și doamna Iulia MATEI director general), Ministerul Finanțelor Publice (reprezentat de domnul Attila GYORGY, secretar de stat), Ministerul Afacerilor Interne (reprezentat de domnul Alexandru Cătălin IONIȚĂ, director general al Direcției Generale Anticorupție), Agenția Națională de Integritate (reprezentată de domnul Bogdan STAN, Președinte), Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (reprezentată de domnul Cornel CĂLINESCU, director general).
Conform prevederilor HG nr. 216/2012 privind accelerarea implementării obiectivelor de referință prevăzute în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, ministrul justiției a invitat la această reuniune a Comisiei MCV și reprezentanți ai Parlamentului României și ai asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor, respectiv Asociația Magistraților din România, Asociația Procurorilor din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, Asociația Inițiativa pentru Justiție, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului.
Agenda reuniunii a inclus stabilirea pașilor necesari pentru elaborarea unui Plan de acțiune cu măsuri concrete pentru îndeplinirea obiectivelor de referință ale MCV, demers absolut necesar pentru ridicarea acestui mecanism. A fost astfel relansat dialogul și procesul de consultare pe plan intern în vederea obținerii unui consens național pentru realizarea obiectivelor MCV.
„În cadrul întâlnirii de azi, am pus bazele unui dialog onest, transparent, cu bună-credință și loialitate, între toate instituțiile, reprezentând toate cele trei puteri ale statului, precum și cu asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, pentru stabilirea pașilor de urmat și a măsurilor concrete în vederea finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Obiectivul central al Ministerului Justiției este de a stabili o linie strategică și de a identifica soluții viabile la problemele invocate în cadrul MCV, care să ofere garanții de ireversibilitate a progreselor în justiție. Sunt convinsă că numai lucrând împreună vom putea finaliza MCV într-un termen predictibil și demonstra sustenabilitatea reformelor promovate și ireversibilitatea progreselor obținute în domeniul justiției, pentru a asigura domnia legii. Mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi pentru deschiderea la dialog și disponibilitatea de a colabora pentru atingerea obiectivului nostru comun – ridicarea MCV”, a declarat ministrul justiției, Ana Birchall.

La finalul reuniunii, membrii Comisiei MCV au agreat următoarele:
– reuniunile Comisiei MCV să aibă loc trimestrial sau ori de câte ori este nevoie și la acestea să participe cu statut de invitați permanenți și asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, precum și reprezentanți ai Senatului României și ai Camerei Deputaților;

– în termen de 3 săptămâni fiecare instituție și asociație participantă să comunice concluziile propriei analize asupra ultimului Raport MCV, urmând ca pe baza acestora să fie elaborat un calendar integrat de măsuri / plan de acțiune care va conține măsurile și acțiunile necesare pentru îndeplinirea fiecărei recomandări, responsabili, resurse necesare și termene pentru realizarea respectivelor acțiuni, având ca obiectiv ridicarea MCV;


– pornind de la grupul de lucru intern al Ministerului Justiției pentru analiza recomandărilor GRECO, MCV și Comisia de la Veneția, să se înființeze un grup interinstituțional, cu participarea asociațiilor profesionale, care să identifice soluțiile care pot întruni un larg consens pentru modificarea legilor justiției și care să sprijine activitatea Comisiei MCV;

– grupul de lucru interinstituțional privind punerea în acord a Codului penal și a Codului de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale își va continua separat activitatea sub egida Comisiei MCV;

– stabilirea unei metodologii de consultare rapidă în situații de urgență, pe cale electronică, a membrilor Comisiei MCV, a asociațiilor profesionale a judecătorilor și procurorilor și a reprezentanților Parlamentului României.


Informații suplimentare:
“Comisia MCV” a fost instituită prin HG nr.216/2012 privind accelerarea implementării obiectivelor de referință prevăzute în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Principalele atribuții ale Comisiei MCV țin de evaluarea modalității în care toate instituțiile implicate în realizarea obiectivelor MCV își îndeplinesc sarcinile, potrivit competențelor acestora, armonizarea eforturilor în cadrul MCV și asigurarea dialogului și cooperării între instituțiile implicate.
Potrivit art. 5 alin. 1 din HG, în realizarea atribuției prevăzute la art. 2, Comisia MCV poate adopta recomandări, cu unanimitatea voturilor celor prezenți.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.