Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 26, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Dunărea și Marea Neagră trebuie puse în valoare pentru dezvoltarea transportului european de mărfuri

În sesiunea de dezbateri referitoare la infrastructură, interconectări și transport maritim din cadrul Forumului de cooperare Balcani – Marea Neagră

Ana Birchall: Dunărea și Marea Neagră trebuie puse în valoare pentru dezvoltarea transportului european de mărfuri

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat astăzi, 26 mai a.c., la Forumul de cooperare Balcani – Marea Neagră, care a avut loc la  Serres, în Grecia.

Cu această ocazie, oficialul român a susținut o intervenție în cadrul sesiunii de dezbateri referitoare la infrastructură, interconectări și transport maritim, subliniind importanța regiunii Mării Negre și a Balcanilor pentru formularea politicii externe a României.

Ana Birchall a subliniat rolul strategic al regiunii Mării Negre și al Balcanilor pentru stabilitatea și prosperitatea Uniunii Europene și a reafirmat angajamentul ferm al României de a contribui activ la consolidarea cooperării statelor din regiune cu UE.

Referindu-se la rolul țării noastre în plan regional, ministrul delegat a reafirmat determinarea României de a contribui activ la construirea unei regiuni sigure și stabile. „Regiunea Mării Negre are o importanță strategică nu numai la nivel regional, ci și la nivel european. Din această perspectivă, România este și va continua să fie un promotor constant și vocal al transformării regiunii Mării Negre într-un catalizator al dezvoltării economice, sociale și de mediu la nivel european”, a declarat ministrul român.

Ministrul delegat Ana Birchall a evidențiat susținerea României pentru o abordare strategică a UE pentru Marea Neagră și pentru politici coerente dedicate vecinătății. „Forumul de cooperare pentru Balcani și Marea Neagră este o platformă utilă pentru țările terțe (unele deja angajate într-o relație instituțională cu UE, celelalte din postura de aspirante), în sensul apropierii de valorile și principiile europene și al familiarizării cu mecanismele europene. Cred că trebuie să depunem eforturi suplimentare pentru a plasa această regiune și realitățile acesteia într-un context mai amplu al cooperării regionale. Mă refer la avantajele geopolitice ale coridoarelor Dunării și Mării Negre ca instrumente de infrastructură pentru transportul bunurilor, în acord cu prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, proiect inițiat de România și Austria. Aceste avantaje au fost mai puțin puse în valoare până acum. Coridorul dunărean ar putea fi o alternativă viabilă, ecologică și ieftină și ar implica noi parteneri economici”, a subliniat Ana Birchall.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41957

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.