Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 26, 2019 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Creșterea volumului comerțului bilateral cu Statele Unite în ultimii ani și interesul reciproc pentru investiții reprezintă un impuls important pentru dezvoltarea în continuare a cooperării economice

COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri, 26 iunie 2019, viceprim-ministrul interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice, ministrul justiției, Ana Birchall, a primit vizita delegației Consiliul de afaceri româno-american (AMRO), condusă de către președintele AMRO, Eric Stewart.

În cadrul întrevederii, vicepremierul a transmis angajamentul prim-ministrului Viorica Dăncilă și al Guvernului României de consolidare a Parteneriatului Strategic cu SUA, cu accent pe dezvoltarea componentei economice și a evidențiat, în acest sens, măsurile luate de executivul român pentru crearea unui mediu economic atractiv pentru investiții străine. “Avantajele competiționale ale României în plan regional și european pot stimula o prezență crescută investițională americană în țara noastră, precum și în proiecte regionale. De aceea, ne dorim să oferim toate condițiile și să încurajăm companiile americane să își crească prezența în România, având în vedere și interesul  țării noastre pentru dezvoltarea sectoarelor strategice precum energie și infrastructură”, a declarat oficialul român în cadrul discuțiilor.

Ana Birchall a apreciat tendința de creștere în ultimii ani a volumului anual al schimburilor comerciale bilaterale, statisticile SUA arătând o creștere de 17,4% în 2018 față de 2017, și a exprimat convingerea că domeniile în care România are potențial și expertiză considerabile – precum energia, tehnologia informației, cercetarea și inovarea, infrastructura, agricultura, agroturismul și industria cinematografică – pot fi zone predilecte pentru afaceri și investiții noi. Creșterea volumului comerțului bilateral cu Statele Unite în ultimii ani și interesul reciproc pentru investiții reprezintă un impuls important pentru dezvoltarea în continuare a cooperării economice”, a subliniat oficialul român.

În context, viceprim-ministrul interimar Ana Birchall a arătat că “România  contribuie semnificativ la  identificarea celor mai bune opțiuni de cooperare comercială UE-SUA”, pentruțara noastră fiind o prioritate consolidarea unei relații transatlantice robuste, bazată pe o cooperare economică solidă și diversificată între companiile și investitorii de pe cele două maluri ale Atlanticului. Totodată, în marja întâlnirii, oficialul român a avut întrevederi cu reprezentanții companiei Exxon, precum și  cu asistentul pentru energie nucleară al secretarului Energiei al SUA, Edward McGinnis, în care au fost discutate aspecte referitoare la consolidarea și aprofundarea dimensiunii de securitate energetică a Parteneriatului Strategic România-SUA. Viceprim-ministrul interimar Ana Birchall a subliniat importanța menținerii unei legături transatlantice puternice și a apreciat evoluțiile pozitive care au avut loc în ultima perioadă, concretizate inclusiv prin participarea numeroasă a reprezentanților companiilor americane la forumurile de afaceri subsumate unor formate, precum Consiliul Energie UE-SUA și Inițiativa celor Trei Mări, care generează oportunități semnificative de cooperare cu companii europene.

Comunicatul de presă pe pagina Guvernului României: http://gov.ro/ro/media/comunicate/ana-birchall-cre-terea-volumului-comertului-bilateral-cu-sua-in-ultimii-ani-i-interesul-reciproc-pentru-investitii-reprezinta-un-impuls-important-pentru-dezvoltarea-in-continuare-a-cooperarii-economice&page=1

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.