Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 4, 2014 in Featured, International | 0 comments

La mulți ani, America!

Astăzi cetățenii americani își sărbătoresc Ziua națională. Data de 4 iulie marchează adoptarea Declarației de independență în 1776, un text ale cărui idei sunt universal valabile și principiale pentru orice stat democratic.

În toți acești ani, de când România este un stat democratic și a îmbrățișat principiile libertății și ale capitalismului, relația cu Statele Unite ale Americii s-a dezvoltat într-un parteneriat strategic de o importanță deosebită, dar și într-o puternică prietenie. România este un aliat de nădejde al Statelor Unite, iar America rămâne un reper important de putere politică, seriozitate economică și influență culturală pentru români. Contribuția Statelor Unite ale Americii la stabilitatea regională este de neînlocuit.

Sărbătorim această relație cu totul specială astăzi, de Ziua națională a prietenilor noștri americani, amintindu-ne de cuvintele spuse de Barack Obama în 2009, cu ocazia inaugurării primului mandat la Președinția Statelor Unite ale Americii. Sunt cuvinte la fel de adevărate ca și cele scrise în 1776, cuvinte care transmit speranța și încrederea oricărui om liber spre viitor. În aceste adevăruri simple stă, de fapt, măreția unei nații și a unui stat democratic.

„Când reafirmam măreția națiunii noastre, înțelegem că măreția nu este niciodată oferită pe tavă. Trebuie să fie câștigată. Drumul nostru n-a fost niciodată cu scurtături sau cu soluții ușoare. Nici nu a fost un drum pentru cei slabi de inimă – pentru cei care preferă timpul liber în locul muncii sau care caută bucuriile date de bogăție și faimă. Mai degrabă, a fost un drum pentru cei care și-au asumat riscuri, pentru oameni care preferă faptele și pentru cei care au clădit ceva cu propriile mâini – numai câțiva sărbătoriți, dar cel mai des femei și bărbați a căror muncă a rămas necunoscută, dar care ne-au purtat pe lunga și complicata cale spre prosperitate și libertate.” – Barack Obama

Am petrecut mulți ani în Statele Unite, studiind la Yale Law School, apoi ca avocat pe Wall Street și am avut șansa să cunosc spiritul american, atât în momentele de fericire, cât și în momentele mai triste din istoria poporului american. Vreau să cred că o parte din acest spirit mă definește astăzi, ca persoana și experiență de viață. Anii petrecuți în America m-au învățat că progresul și măreția oricărei națiuni se obțin prin muncă și prin respectarea valorilor sale, așa cum ne arată constant prietenii și partenerii noștri americani.

La mulți ani, America!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.