Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 23, 2018 in Economic, International, Politic | 0 comments

Grup de lucru pentru implementarea proiectelor aprobate la Summit-ul I3M

Ședința Guvernului din 23 noiembrie

În ședința de Guvern de astăzi a fost adoptat Memorandumul privind înființarea unui Grup de lucru pentru monitorizarea și coordonarea implementării proiectelor aprobate la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la București, sub coordonarea viceprim-ministrului pentru Implementarea Parteneriatelor Strategice ale României, cu informarea periodică a prim-ministrului. Scopul înființării Grupului de lucru îl reprezintă asigurarea monitorizării și coordonării implementării proiectelor Summit-ului I3M de la București.

Summit-ul I3M de la București a fost un moment de referință fiind pentru prima dată când s-a încheiat cu promovarea unor proiecte concrete, de o importanță geostrategică deosebită pentru întreaga regiune, în trei domenii: energie, transport și digital.

Inițiativa celor Trei Mări (I3M) reprezintă o platformă de cooperare regională între statele membre ale UE situate între Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).

Inițiativa pornește de la constatarea existenței unui decalaj de dezvoltare economică între vechile și noile state membre ale UE și are ca scop reducerea acestuia, prin creșterea interconectivității în regiunea circumscrisă celor trei mări, în domeniile energiei, transportului și digital (fără a exclude şi alte domenii).

Printre avantajele pe care le prezintă Inițiativa celor Trei Mări, se numără: o interconectivitate sporită între cele 12 state participante care va contribui la creșterea convergenței economice și a coeziunii între membrii UE, aprofundarea integrării europene, stabilitatea și prosperitatea Uniunii.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.