Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 14, 2018 in International, Personal, Social | 0 comments

14 noiembrie – Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

Începând cu anul 1991, în fiecare an, pe 14 noiembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Federației Internaționale de Diabet (FID).
Tema ediției din 2018 și 2019 este “Familia și diabetul”, obiectivul fiind acela de a crește gradul de conștientizare asupra acestei boli care privește nu doar persoanele afectate de diabet, dar și familiile lor. Totodată, se dorește accentuarea rolului familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea cu privire la diabet.
Statisticile actuale sunt alarmante. Peste 425 de milioane de persoane din lumea întreagă au diabet. În cele mai multe cazuri, este vorba despre diabet de tip 2, care poate fi prevenit prin activitate fizică și printr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Îngrijorător este că una din două persoane care suferă de diabet nu este diagnosticată. Un diagnostic pus la timp și un tratament timpuriu sunt esențiale pentru a preveni complicațiile acestei boli
În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului, descoperirea sa salvând milioane de vieți.
Mai multe informaţii pe pagina Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: http://federatiaromanadiabet.ro/ziua-mondiala-a-diabetului/

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.