Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 27, 2017 in Economic, International, Politic | 0 comments

Întrevedere cu Vice-președintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energiei, domnul Maroš Šefčovič

Am participat astăzi la întrevederea Vice-președintelui Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, cu membrii Comisiilor pentru afaceri europene și industrii și servicii din Camera Deputaților și Senat.

Discuțiile s-au concentrat pe aspecte relevante din domeniul securității energetice, atât pentru țara noastră, cât și pentru Uniunea Europeană. Printre temele aflate pe agenda întâlnirii, s-au numărat relațiile cu vecinii Uniunii Europene în materie de energie și eficiență energetică, finanțarea gazoductelor BRUA (Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria) și South Stream, precum și măsuri active în ceea ce privește sărăcia energetică și consumatorii vulnerabili.

Am subliniat în cadrul discuțiilor că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România este un important furnizor de securitate energetică în regiune și în Europa și are potențialul de a-și întări acest rol pe viitor. Țara noastră dispune de un mix energetic echilibrat și diversificat și acordă o importanță deosebită dezvoltării proiectelor care să asigure diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. În acest sens, am accentuat importanța proiectului BRUA pentru securitatea energetică și pentru optimizarea fluxului de gaze naturale a regiunii.

Totodată, în contextul discuţiilor referitoare la Uniunea Energiei, am susţinut necesitatea ca aceasta să fie realizată fără a fi afectate drepturile şi competenţele statelor membre, cu precădere în ce priveşte dreptul de a-şi stabili propriul mix energetic.

Am abordat importanţa securităţii energetice şi din perspectiva procesului de pregătire a Preşedinţiei României a Consiliului UE în 2019, cu atât mai mult cu cât am susţinut în repetate rânduri necesitatea ca securitatea energetică şi dezvoltarea coridoarelor de infrastructură energetică să se regăsească printre priorităţile dimensiunii parlamentare şi nu numai. În acest sens, m-am interesat, în dialogul cu domnul Vice-preşedinte Šefčovič, de modul în care obiectivele Uniunii Energiei şi ale altor dosare din domeniul energetic pot impacta asupra Preşedinţiei României a Consiliului UE din primul semestru al anului 2019.

În răspunsul său, domnul Vice-preşedinte Šefčovič a evidenţiat rolul important al dezbaterilor publice în ceea ce priveşte întărirea securităţii energetice, inclusiv pe durata Preşedinţiei României a Consiliului UE. Conform celor spuse de comisarul Maroš Šefčovič, România va avea pe masă, în timpul exercităţii Președinției, dosare care vor avea un impact semnificativ referitor la viitorul Uniunii Energetice.

Nu în ultimul rând, am transmis că este necesar un efort conjugat la nivel european pentru a nu permite ca securitatea energetică să se numere printre vulnerabilităţile Uniunii, cu atât mai mult în contextul ameninţărilor de securitate cu care ne confruntăm astăzi, de la războiul hibrid din vecinătatea estică a Uniunii Europene, la atacuri cibernetice care să afecteze infrastructurile critice din domeniul energiei şi al reţelelor energetice. În acest context, comisarul european pentru Uniunea Energiei a subliniat ponderea semnificativă a elementelor războiului hibrid în actualul context de securitate, influențând un spectru larg de domenii, de la alegeri electorale, la aprovizionarea cu energie. De asemenea, Maroš Šefčovič a reiterat importanța identificării unor protocoale mai sofisticate în ceea ce privește securitatea cibernetică și protecția infrastructurilor critice.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.