„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on iul. 7, 2019 in Comunicate, Profesional | 0 comments

Ziua Justiției, la a 25-a aniversare. Ana Birchall: Încrederea și respectul cetățenilor trebuie recâștigate

Astăzi întregul sistem judiciar sărbătorește Ziua Justiției. Instituită în urmă cu 25 de ani, prin Hotărârea Guvernului nr. 364/1994, Ziua Justiției se organizează anual, în prima duminică a lunii iulie.

Ministrul Justiției, Ana Birchall:

Theodore Roosevelt spunea că ”dreptatea nu constă în a fi neutru între bine și rău, ci în găsirea dreptății și susținerea acesteia oriunde s-ar găsi, împotriva nedreptății”.

Adresez salutul și respectul meu profesioniștilor justiției: magistraților, personalului auxiliar, reprezentanților profesiilor juridice liberale, echipei de profesioniști din cadrul Ministerului Justiției, tuturor acelora care, acționând cu buna credință, fidelitate față de lege, profesionalism, empatie și devotament, ne demonstrează̆ prin întreaga lor activitate respectul față de jurământul depus la intrarea in profesie și credința în valorile fundamentale atașate actului de justiție: asigurarea supremației legii, imparțialitatea, echidistanța, conștientizarea implicațiilor pe care spunerea dreptului (jurisdictio) o are în viețile oamenilor. Am convingerea că doar împreună putem recâștiga încrederea și respectul cetățenilor pentru justiția din România.

Justiția înseamnă̆ dreptate, înseamnă̆ stabilirea adevărului, iar această funcție, vitală pentru un stat democratic, nu poate fi îndeplinită decât în cadrul fixat de valorile universal asumate în materia drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Singurul mod în care văd viitorul justiției române este în sinergia familiei europene și a parteneriatului strategic euro-atlantic, iar aceasta presupune asimilarea deplină a valorilor, principiilor și standardelor pe care aceste parteneriate le presupun. Ziua Justiției reprezintă un moment semnificativ pentru toți cei care lucrează în sistemul judiciar, având în vedere rolul deosebit de important pe care justiția îl are în societate.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.