„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on dec. 7, 2012 in Politic | 3 comments

Victor Ponta in Washington Post: “Romania, un exemplu despre cum se abordeaza problemele fiscale”

Intr-un editorial postat azi in prestigiosul Washington Post, premierul Victor Ponta face mai multe consideratii despre schimbarile din Romania, subliniind valul schimbarilor care a cuprins Europa, dupa o perioada de extinsa si absurda austeritate. Cateva remarci:

–          Romania a fost dur lovita de austeritate: “Romania was one of the countries hit hardest by the economic crisis in Europe”

–          USL a venit la putere cu un proiect de guvernare echilibrat intre refacere economica si dreptate sociala: “Our Social Liberal Union — a center-left and center-right coalition — came to power in May and immediately prioritized a sustainable plan of action based on smart, inclusive growth, with the right balance between strict budgetary discipline and economic recovery, between growth and social development”

–          Deficitele au inceput sa scada in Romania: “Romanian public debt has decreased since May, and we have reduced the public deficit from 4.1 percentof gross domestic product in 2011 to 2.2 percent of GDP in 2012.”. De asemenea, s-au luat masuri de stimulare a mediului economic.

–          Europa a avut un val de frustrare populara generat de austeritate – votantii din Danemarca, Franta, Olanda, Lituania si Romania au vrut si vor guverne progresiste, cu program economic in care nu se merge doar pe austeritate. Aceasta noua directie e subliniata si de directoarea FMI, Christine Lagarde: As IMF Managing Director Christine Lagarde recently argued, we are treading a “narrow path” between the risks of debt and recession, but “without growth, the future of the global economy is in jeopardy.”

–          O alta lectie comuna, in Europa si America – in fata provocarilor economice, ceea ce conteaza este vointa populara: “In the face of daunting economic challenges, it is imperative to ensure that the will of the people is put first”

–          In Romania, fortele democratice de centru-stanga si centru-dreapta au pus deoparte diferentele ideologice pentru a construi un proiect comun pentru Romania puternica: “In Romania, the center-right and the center-left have formed a coalition, putting ideological differences aside to build a common project for a strong Romania.”

–          Suntem optimisti cu privire la votul de duminica, si speram ca romanii vor continua cu guvernarea noastra. Una dintre prioritatile noastre: sa contribuim la o Europa mai integrata si prospera, si sa intarim parteneriatul nostru strategic cu SUA

Articolul este publicat in rubrica de Opinii a cunoscutului ziar, chiar intr-o zi de celebrare pentru americani: “National Perl Harbour Remembrance Day”, alaturi de alte editoriale prestigioase.

Aticolul complet poate fi citit online: http://www.washingtonpost.com/opinions/romanias-example-for-how-to-address-fiscal-problems/2012/12/06/1ce26212-3f19-11e2-ae43-cf491b837f7b_story.html

 

3 Comments

 1. Mult succes in meciul de duminica!

 2. Domnul Ponta prezent in presa cu un editorial! E un eveniment! 🙂
  Dupa parerea mea, ar mai trebui adaugat ceva… Si anume ca e regretabila politica Angelei Merkel si a CDU, care influenteaza decisiv tot PPE, de impunere in Europa a unui regim de austeritate bugetara, care se dovedeste, pana la urma, a fi falimentar, adancind recesiunea in Europa si lovind dur interesele SUA in Europa! Aceasta politica dusa de Merkel, care doreste o hegemonie a Germaniei in Europa in detrimentul Uniunii Europene, trebuie criticata energic! Iar SUA trebuie sa inteleaga ca tocmai aceasta politica e cauza problemelor din cadrul Uniunii Europene si NATO, de care amintea D-na. Clinton si tot aceasta politica este cauza pentru care :

  „La peste 20 de ani după încheierea Războiului Rece, sarcina de construire a unei Europe a libertăţii şi păcii încă nu a fost îndeplinită”

  dupa cum tot D-na. Clinton aprecia. Or,SUA, din pacate, evita cu buna stiinta acest subiect…

 3. Cu toate ca nu suport USL-ul nu pot sa nu apreciez cele cateva (putine ) persoane despre care am o parere buna.
  Va doresc sa aveti maine succes!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Problema… « Motanul Incaltat - [...] si sta mai bine, economic vorbind, decat celelalte tari membre ale UE. Planul german statueaza austeritatea economica in Europa.…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.