„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on nov. 27, 2018 in Comunicate, Cultural, Economic, International, Politic, Social | 0 comments

Viceprim-ministrul Ana Birchall, mesaj de promovare a egalității de gen la Forumul Global al Femeilor Lideri Politici

Împreună cu Președintele Islandei, domnul Guðni Th. Jóhannesson

Împreună cu Președintele Islandei

Împreună cu Președintele Islandei, domnul Guðni Th. Jóhannesson, soția domniei sale, doamna Eliza Reid, și ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda

La dezbaterea cu tema ”Viitorul Uniunii Europene: perspectivele președințiilor rotative ale Bulgariei, Austriei și Românei la Consiliului UE”, organizată în cadrul Forumului Global al Femeilor Lideri Politici (WPL)

Alături de doamna Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al OCDE, doamna Sarah Adwoa Safo, ministru de stat însărcinat cu achizițiile publice al Republicii Ghana, și doamna Donna Leinwand Leger, fostul editor șef al publicației USA Today

Alături de Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al OCDE

Alături de Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al OCDE și de Alexandru Grădinar, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda

Alături de Gudlaug Thor Thordarson, ministrul Afacerilor Externe din Islanda, și de Alexandru Grădinar, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda

Alături de Gudlaug Thor Thordarson, ministrul Afacerilor Externe din Islanda

Alături de Katrín Jakobsdóttir, prim-ministrul Islandei

Fotografie de grup după masa rotundă organizată de doamna Katrín Jakobsdóttir, prim-ministrul Islandei, la Höfði Reykjavík Peace Centre, clădire în care, în anul 1986, a avut loc întâlnirea istorică dintre președintele SUA, Ronald Reagan, și președintele URSS, Mihail Gorbaciov, eveniment care a avut o contribuție importantă la căderea Cortinei de Fier

Viceprim-ministrul Ana Birchall, mesaj de promovare a egalității de gen la Formul Global al Femeilor Lideri Politici

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, în perioada 26-27 noiembrie a.c., la Forumul Global al Femeilor Lideri Politici (WPL), prestigioasă rețea globală a femeilor-politician din întreaga lume, eveniment care a avut loc la Reykjavík, în Islanda. Ediția din acest an a Forumului și-a propus să abordeze rolul și implicarea femeilor într-o societate digitalizată și interconectată.

La eveniment au participat peste 400 de femei lideri politici din peste 100 de țări: șefi de stat și de guvern, miniștri, parlamentari, primari, precum și a numeroși experți, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și lideri de opinie din mediul academic, de afaceri și din societatea civilă.

În intervenția susținută, viceprim-ministrul Ana Birchall a transmis mesajul prim-ministrului Guvernului României, Viorica Dăncilă, referitor la prioritățile pe tema politicilor de gen pe care țara noastră și le va asuma la momentul preluării Președinției rotative a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019. ”România va acorda o atenție deosebită dimensiunii sociale în exercitarea Președinției Consiliului UE și principiilor care o alcătuiesc: egalitatea de gen, incluziunea socială, siguranța la locul de muncă, echilibrul între carieră și viața privată. Egalitatea de gen ne privește pe toți și este importantă pentru noi ca indivizi. Este, de asemenea, esențială pentru bunăstarea societăților noastre. Comunitățile puternice sunt cele care promovează și susțin că fiecare cetățean poate face diferența. Echilibrul între bărbați și femei este o trăsătură esențială a tuturor democrațiilor stabile și transparente. Nu numai că încurajează dezvoltarea economică, dar promovează bunăstarea generală și conduce la o Europă mai incluzivă și mai echitabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, se arată în mesajul prezentat de Ana Birchall.

Vicepremierul României a declarat că un important obiectiv al Președinției române la Consiliul UE va fi ”asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați pe piața muncii prin reducerea decalajelor de remunerare între femei și bărbați și prin implementarea unor măsuri pentru asigurarea unui echilibru între viața de familie și muncă”, subliniind, totodată, că ”principiul egalității de remunerare pentru munca de valoare egală este o politică de gen care trebuie aplicată cu prioritate”.

Ana Birchall a participat la cina oficială oferită invitaților la forum de către Președintele Islandei, Gudni Thorlacius Johannesson. Totodată, vicepremierul român a avut întrevederi cu Katrín Jakobsdóttir, prim-ministrul Islandei, precum și cu Gudlaugur Thor Thordarson, ministrul afacerilor externe islandez, fiind abordate teme de interes de pe agenda europeană, inclusiv prioritățile Președinției române a Consiliului UE. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de cooperarea în cadrul NATO și în diverse formate multilaterale, precum și de rolul deosebit de important al unei relații transatlantice solide.

În marja Forumului, viceprim-ministrul român a avut o întrevedere cu Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul căreia Ana Birchall a subliniat că aderarea la OCDE reprezintă “unul dintre obiectivele prioritare ale României”.

Întrevederea cu doamna Jewel Howard-Taylor, vice-președinte al Republicii Liberia, președinte al Senatului și al Comitetului pentru gen, sănătate, asistență socială, afaceri pentru femei și copii, din cadrul Senatului din Liberia, a prilejuit un schimb de opinii asupra stadiului relațiilor bilaterale, oficialul român prezentând dorința Guvernului României de a relansa relațiile tradiționale cu statele din Africa sub-sahariană, precum și promovarea candidaturii României pentru un loc nepermanent în cadrul CS ONU.

 

Elemente suplimentare:

Forumul Global al Femeilor Lideri Politici (WPL Global Forum) este o prestigioasă rețea globală a femeilor-politician. Membrele forumului sunt femei aflate în funcții publice de conducere care urmăresc ca, prin activitățile lor, să evidențieze rolul și viziunea de lider a femeilor în stat și în societate. Președintele și fondatorul forumului este Silvana Koch-Mehrin. Prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, este membru al Consiliului Femeilor Lideri Globali începând din februarie 2018.

 

Comunicatul de presă pe pagina Guvernului României: http://gov.ro/ro/media/comunicate/viceprim-ministrul-ana-birchall-mesaj-de-promovare-a-egalitatii-de-gen-la-forumul-global-al-femeilor-lideri-politici&page=1

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.