Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 3, 2017 in International, Personal, Politic, Social

Un an de la intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul

Alături de doamna Gabriella Battaini-Dragoni, la momentul depunerii instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul (mai 2016)

Vineri s-a împlinit un an de la intrarea în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută sub denumirea de Convenţia de la Istanbul.

Semnarea şi implementarea de către România a Convenției de la Istanbul a fost unul dintre obiectivele mele prioritare, în calitate de parlamentar de referinţă al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenţei împotriva femeilor. România s-a alăturat astfel statelor semnatare, încununând eforturile instituționale și personale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor. Prin semnarea Convenției de la Istanbul şi intrarea ei în vigoare anul trecut, România a intrat în rândul statelor membre ale Consiliului Europei care condamnă cu fermitate violența împotriva femeilor și discriminarea de gen.

Intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul a însemnat o nouă etapă în lupta împotriva flagelului violenței de orice fel, domestică, psihologică, fizică, economică, fiind, totodată, o răsplată pentru eforturile tuturor factorilor de decizie din societate, dar și al organizațiilor non-guvernamentale de profil care au sprijinit puternic implementarea Convenției de la Istanbul în România.

Ţin să mulţumesc, încă o dată, colegelor și colegilor parlamentari, actorilor instituționali, societății civile, tuturor ONG-urilor care au susținut eforturile noastre de semnare, ratificare și implementare a Convenției de la Istanbul. Fără  sprijinul lor nu am fi avut astăzi acest proiect atât de important.

Sunt paşi foarte importaţi, borne pe care le-am atins printr-o muncă asiduă, însă la fel de important este ca eforturile noastre să nu se oprească aici. Demersurile pentru implementarea principalelor priorități de modificare a legislației românești, în direcţia armonizării cu principiile Convenţiei de la Istanbul, trebuie continuate şi intensificate. Astfel, printre prioritățile legislative ale PSD din sesiunea de toamnă este şi adoptaeea legii privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Obiectivul acestui act normativ este acela de a reduce drastic cazurile de violenţă împotriva femeilor şi de violenţă domestică, încă prezente într-un grad ridicat în societatea noastră.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.