„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on iun. 28, 2014 in Featured, Politic | 0 comments

Sinteza activității parlamentare în săptămâna 23-27 iunie

Săptămâna aceasta a marcat sfârșitul sesiunii Camerei Deputaților. Ca de obicei, îmi puteți urmări întreaga activitate pe pagina mea de deputat, pe site sau pe Facebook și mă puteți contacta oricând la adresa de pe pagina Camerei. Pe scurt:

poză

În calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru campania privind eliminarea violenței împotriva femeilor, am participat la Strasbourg, în cadrul oficial asigurat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, alături de reprezentanții delegației române și ai conducerii APCE, la semnarea de către partea română a Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul.

Semnarea acestui act reprezintă un reper istoric pentru România, având în vedere importanța combaterii violenței de orice natură împotriva femeilor, dar și combaterea discriminării financiare pe piața muncii. De asemenea, am lansat un apel către Parlamentul României să înceapă procedura de ratificare în regim de urgență, având în vedere importanța actului semnat astăzi la Strasbourg. Puteți citi comunicatul de presă pe temă aici.

10429815_538408576270915_5715037321409386537_n

Ca activitate parlamentară, am avut plăcerea să particip la primirea Grupului parlamentar de prietenie cu România din Marea Britanie. Am subliniat importanța consolidării Parteneriatului strategic dintre statele noastre și am susținut dezvoltarea relațiilor în special la nivel parlamentar. Diplomația parlamentară trebuie folosită la adevăratul sau potențial.

Am arătat importanța unei Europe unite, cu cetățeni egali, membri în același club democratic și am arătat ca România susține parcursul european al Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, am reamintit importanța ratificării Acordului de Asociere cu UE de către Parlamentul Britanic. Menționez că Parlamentul României se întrunește in Sesiune Extraordinară săptămâna următoare în scopul ratificării Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE.

În cadru legislativ, am susținut declarația politică cu titlul „România urmează un nou model progresist de creștere și de creare de noi locuri de muncă, cu obiectivul de a ajuta și consolida clasa de mijloc din România, în totală antiteză cu austeritatea promovată de guvernele de dreapta”. Am ridicat problema colegiului meu din Vaslui și a sacrificiilor pe care vasluienii de pe Valea Tutovei, alături de restul românilor, le-au făcut în numele austerității promovate de fosta guvernare de dreapta. Rezultatele guvernării actuale arată clar faptul că numai un model social-democrat, progresist poate pune România pe drumul cel bun. Puteți descărca și citi textul declarației aici. De asemenea, am participat la lucrările Camerei, la sesiunea de vot final și la activitatea în Comisiile pentru buget și afaceri europene.

M-am bucurat de faptul că a fost promulgată Legea Voluntariatului pe care am iniţiat-o şi susţinut-o alături de colegii şi colegele mele din Parlament. Prin acest act normativ tinerii şi tinerele din România vor avea o şansă în plus în găsirea unui loc de muncă. Activitatea desfaşurată ca voluntar va fi recunoscută ca experienţă profesională, pe baza unui certificat de atestare a competenţelor dobândite.

palatul-parlamentului

Săptămâna aceasta, Senatul a decis exonerarea de la plata cheltuielilor cu centrele de permanenţă a peste 1000 de medici. Proiectul legislativ pe care l-am iniţiat alături de colegii şi colegele mele din Parlament vine să repare o nedreptate făcută unei categorii sociale importante din România, medicii care activează în centrele de pemanenţă. Mă bucur că Senatul a adoptat cu o majoritate covârşitoare proiectul de lege pentru că nişte oameni care şi-au făcut datoria cu conștiinciozitate nu pot fi făcuţi responsabili, juridic şi pecuniar, de impasul produs de un audit financiar între CNAS şi Curtea de Conturi. Este momentul ca instituţiile să lucreze mai eficient în favoarea cetăţeanului şi nu împotriva acestuia.

Tot săptămâna aceasta a fost promulgat proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței. Această lege propune o viziune integratoare unificând reglementările din domeniu. Îmi exprim speranța că acest Cod al Insolvenței va fi completat cât de curând cu reglementări privind insolvența persoanelor fizice. În acest send am depus în calitate de inițiator un proiect de lege privind insolvența persoanelor fizice, proiect de lege care ajută debitorii de bună credință să își poată achita datoriile, printr-un plan de rambursare, astfel încât românii să nu își piardă casele în procedura de executare silită.

10511340_538752242903215_6808801628159059860_n

Nu în ultimul rând, am argumentat de ce participarea președintelui Băsescu la lucrările Consiliului European ignora legea, instituția pe care o reprezintă și normele europene în vigoare din motive ‘sentimentale’ sau presupuse experiențe personale. Mandatul de participare la Consiliul European trebuie să aibă la bază soluțiile propuse de instituțiile abilitate, mai exact Comisiile de specialitate din Parlamentul României. Este o bătaie de joc la adresa statului de drept, a normelor și cutumelor europene, iar situația este cu atât mai gravă cu cât explicațiile președintelui sunt slabe și fără fundamente logice. Puteți citi textul declarației de presă aici. De altfel, am votat miercuri, alături de colegele și colegii mei din Camera Deputaților și din Senat, pentru adoptarea declarației prin care se cere demisia președintelui Băsescu. A fost un semnal cât se poate de clar, puternic și politic din partea Parlamentului României.

A fost o plăcere să vorbesc cu Protosinghelul Zaharia de la Mănăstirea din Alexandru Vlahuță. Activitățile la cabinetul parlamentar au decurs conform programului, inclusiv audiențele săptămânale prin care sunt alături de oamenii din colegiul meu, dăruiți de Bunul Dumnezeu cu bun simț și cu decența celor care au muncit o viață întreagă. Le mulțumesc vasluienilor din Colegiul meu pentru încrederea acordata și sunt bucuroasă și mândră că am încheiat încă o sesiune parlamentară în care i-am reprezentat cu onoare și demnitate.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.