„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on ian. 21, 2014 in Politic | 0 comments

Sa spunem un NU hotarat violentei impotriva femeilor!

„M-am liniștit! Pe Dana Grecu n-o violează nimeni!” Acesta este titlul unui editorial scris de Ion Cristoiu pe 18 ianuarie a.c. Nu mă interesează acțiunile vindicative din presă, nici războiul între trusturi sau între jurnaliști, presa este și trebuie să rămână liberă.

Nu pot însă să nu reacționez la folosirea unui act de violență simbolică împotriva unei femei, fie acesta exprimat într-un editorial, aparent inofensiv, scris de un jurnalist cu experiență în breaslă. Limbajul folosit în editorialul lui Ion Cristoiu contravine tuturor normelor de conduită menite să protejeze femeile de orice acte de violență.

Este un gest care trebuie condamnat rapid și ferm în spiritul unor valori pe care toți ne-am angajat că trebuie să le respectăm în discursul public.

 “Nu, n-o violează nimeni (pe Dana Grecu), dat fiind că în studio sînt camere de luat vederi și, acestea, de genul feminin fiind, n-au organul cu care poate fi violată o femeie.” – Ion Cristoiu

Este rușinos că un astfel de limbaj, care folosește violul ca premisă pentru demonstrarea unui argument, există încă în presa românească. Violul este cel mai oribil lucru care i se poate întâmpla unei femei. Este incalificabil gestul de a-l folosi ca subiect pentru „glumițe”, mai ales în comunicarea publică.

Intenționez să aduc acest caz în vederea colegelor si colegilor mei din rețeaua parlamentară a APCE, constituită special pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Este nevoie de un semnal clar din partea societății civile, din partea presei și din partea autorităților competente pentru a elimina comportamentele deviante de acest gen, care iată, pot veni când nu te aștepți și de la cine nu te aștepți. Violența fizică, violența verbală, violența emoțională sau simbolică, violența economică împotriva femeilor trebuie eliminate din societate și din discursul public. Acesta este principiul de bază al Convenției de la Istanbul, pentru care eu mă lupt, să fie semnată, adoptată și ratificată în cel mai scurt timp posibil si de catre Romania. Trebuie să spunem STOP violenței împotriva femeilor și folosirea “violului” în comunicarea publică de către jurnaliști sau politicieni ne îndepărtează mult de acest scop.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.