„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on mart. 13, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

România poate găzdui o agenţie europeană pentru sprijinirea dezvoltării agriculturii şi a satului românesc

img_1

img_2 img_3

România poate găzdui o agenţie europeană pentru sprijinirea dezvoltării agriculturii şi a satului românesc

COMUNICAT DE PRESĂ

În cadrul întâlnirii dintre Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Phil Hogan şi membrii comisiilor pentru afaceri europene şi comisiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Camera Deputaţilor şi Senatul României, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene (CAE) din Camera Deputaţilor Ana Birchall a susţinut importanţa colaborării strânse cu instituţiile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc. Ana Birchall a exprimat disponibilitatea României de a găzdui o agenţie europeană pentru cercetare agricolă sau alt domeniu conex care sprijină dezvoltarea agriculturii, fapt ce „ar fi un semn de apreciere şi de recunoaştere a expertizei României în domeniu”.

“România poate găzdui o agenţie europeană pentru cercetare agricolă sau alt domeniu conex pentru sprijinirea dezvoltării agriculturii şi a satului românesc, iar acest lucru ar fi un semn de apreciere şi de recunoaştere a expertizei României în ce priveşte politicile europene comune pentru agricultură”, a susţinut Ana Birchall în cadrul întâlnirii cu oficialul European.

Preşedintele CAE Ana Birchall a afirmat că România doreşte ca agricultura şi dezvoltarea rurală să se menţină între priorităţile strategice pe termen lung şi că ţara noastră “pledează pentru menţinerea şi dezvoltarea comunităţilor rurale, pentru care agricultura este o activitate economică importantă, care creează locuri de muncă la nivel local, generând astfel numeroase beneficii economice, sociale, de mediu şi teritoriale. În mod special, am apreciat identificarea surselor de finanţare pentru sprijinirea tinerilor fermieri prezentate de Comisarul Hogan, finanţare care cu siguranţă va ajuta şi tinerii fermieri din Vaslui”.

“România salută semnarea Acordului de Parteneriat 2014-2020 cu Comisia Europeană, a cărui componentă importantă este şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), pentru care s-au alocat fonduri în valoare de 8 miliarde de euro”, a mai precizat Ana Birchall. În context, Comisarul European a subliniat faptul că alocările pentru România în domeniul agriculturii au crescut de la 12,5 mld. Euro, în cadrul financiar 2007-2013, la 19,9 mld. Euro, în cadrul financiar 2014-2020.

Comisarul Hogan a mai arătat că agricultura este la fel de importantă ca celelalte sectoare economice de la care cetăţenii aşteaptă creştere economică şi crearea de locuri de muncă. În acest sens, a afirmat oficialul european, Politica Agricolă Comună nu se referă doar la fermieri, ci este destinată tuturor persoanelor care trăiesc în zone rurale, prin dezvoltarea comunităţilor din mediul rural, precum şi celor din mediul urban, în vederea asigurării unei alimentaţii de calitate.

În final, Ana Birchall a apreciat faptul că România este prima ţară vizitată de Phil Hogan de la preluarea mandatului de Comisar European, precum şi deschiderea arătată de oficialul european de a colabora cu comisiile de specialitate din Parlament, punând astfel în valoare rolul şi contribuţia parlamentelor naţionale la elaborarea politicilor europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.