„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on mai 22, 2015 in Comunicate, Politic, Social | 0 comments

România are nevoie de mai mulţi tineri bine pregătiţi în meserii

deputat

România are nevoie de mai mulţi tineri bine pregătiţi în meserii

COMUNICAT DE PRESĂ

În declarația politică susținută în această săptămână în plenul Camerei Deputaților, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre necesitatea ca sistemul educaţional din România să pregătească mai mulţi tineri specializaţi în meserii, în acord cu aşteptările mediului de afaceri din ţara noastră. “Am ales să abordez tema deficitului de tineri pregătiți în meserii tocmai pentru că, în ultimii ani, mediul privat reclamă tot mai frecvent lipsa unor buni meseriași în domenii pe care în trecut aveam specialiști foarte buni. Iar dacă vrem să oferim soluții concrete la penuria de muncitori calificați în diverse domenii, consider că este fundamental să identificăm corect cauzele care au determinat fenomenul”, a declarat Ana Birchall.

Deputatul social-democrat a evocat situţia din Vaslui, judeţ pe care îl reprezintă în Parlamentul României. „În județul Vaslui, spre exemplu, unde am fost aleasă ca deputat, mii de tineri au luat sau iau calea străinătății. Ca urmare, majoritatea localităților din mediul rural confruntate cu acest exod se găsesc în situația de a avea populația îmbătrânită, cu perspective sumbre pentru viitor. În schimb, dacă am crea programe și politici de specializare și pregătire a tinerilor pentru piața muncii, am acorda cu adevărat șanse tinerilor de a munci aici în țară, pe salarii decente”, a subliniat Ana Birchall.

Ana Birchall a pledat pentru adaptarea sistemului de învăţământ la nevoile existente pe piaţa muncii, inclusiv prin acordarea atenţiei cuvenite şcolilor de meserii. „Nu mai este un secret pentru nimeni că, în multe cazuri, sistemul de învăţământ pregăteşte tineri pentru specializări care nu mai au căutare pe piaţa muncii. De asemenea, o altă problemă acută este şi aceea a dispariţiei şcolilor de meserii. Mediul de afaceri din România reclamă lipsa unui personal calificat, pe ramuri de producţie diversificate. Din păcate, acest personal specializat a cam dispărut şi din cauză că nu am acordat importanţa necesară şcolilor de meserii, o verigă-cheie în formarea şi pregătirea tinerilor care permitea intrarea lor rapidă pe piaţa muncii. Inadecvarea sistemului educațional la cerințele pieței muncii precum și dispariția școlilor de meserii au generat, din nefericire, și o altă realitate dură cu care se confruntă tot mai mulți tineri – angajarea pe posturi sub calificarea şi pregătirea dobândite în facultate”, a arătat deputatul PSD.

“Poate că în vremurile de astăzi a devenit desuet să susții că «meseria este brățară de aur». Însă am convingerea că învățarea și stăpânirea unei meserii este cheia sigură spre succes. Un bun profesionist, un om bine pregătit în meseria lui şi în domeniul lui de activitate va găsi întotdeauna un loc de muncă, va fi valorizat în comunitatea lui și va fi totodată un model demn de urmat. Dacă vom înţelge să acordăm importanța cuvenită pregătirii și formării tinerilor noștri, atunci viitorul țării noastre este asigurat. Este momentul să descătuşăm şi să ajutăm talentul românesc!”, a mai spus Ana Birchall în încheierea declaraţiei politice.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.