Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 23, 2013 in Politic

Propunerea legislativa initiata de Ana Birchall privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati a fost adoptata de catre Senatul Romaniei

Deputatul PSD Ana Birchall a iniţiat propunerea legislativă privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în luna martie a acestui an. Propunerea va ajunge la camera decizională a Parlamentului, Camera Deputaţilor, unde urmează să intre în dezbaterea parlamentară în comisii şi în plen.

Prin adoptarea propunerii legislative iniţiate de către deputatul PSD Ana Birchall, se va introduce în legislaţie principiul, prezent şi în directivele europene, plăţii egale pentru munca de valoare egală. Acest principiu va avea ca efect eliminarea cazurilor de discriminare salarială în funcţie de gen din societatea românească.

Armonizarea legislaţiei europene cu cea românească în materie de egalitate de gen, prevăzută în propunerea legislativă, mai presupune obligativitatea pentru angajatori de a asigura egalitatea de șanse în cadrul relațiilor de muncă și interzice solicitarea de către angajator a unor informații privind starea civilă, familială sau care privesc planurile angajatului în acest sens. Discriminarea în privinţa accesului la instruirea şi formarea profesională este interzisă la fel ca orice altă discriminare pe bază de gen la locul de muncă.

 Consider că trebuie să depunem toate eforturile pentru a asigura un mediu echitabil şi şanse egale în societate pentru femei şi bărbaţi. Acesta este principalul motiv pentru care am ales să iniţiez această propunere legislativă. Femeile din România au nevoie, fără îndoială, de reglementările acestei inițiative legislative pentru a beneficia de aceleaşi şanse de promovare ca bărbaţii şi pentru a beneficia de principiul european al plăţii egale pentru munca de valoare egală. Aşa cum am spus de fiecare dată când am avut ocazia, cercetările de la nivel european ne arată că femeile au devenit principalele victime ale crizei economico-financiare. Din păcate, femeile sunt încă discriminate în faţa bărbaţilor când vine vorba de salarizare, de găsirea unui loc de muncă sau de păstrarea locului de muncă deţinut. Observăm încă destule cazuri de discriminare inclusiv atunci când vorbim despre promovarea femeilor în funcţii de decizie”, a declarat deputatul PSD, Ana Birchall.

Le mulţumesc tuturor colegilor parlamentari care susţin adoptarea propunerii legislative privind egalitatea de şanse şi de asemenea ţin să le mulţumesc şi reprezentanţilor societăţii civile care au dat dovadă de aceeaşi susţinere, în special reprezentanţilor FEMINA România pentru contribuţiile pe care le-au adus în etapa elaborării propunerii”, a mai spus parlamentarul social-democrat Ana Birchall.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.