Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 1, 2014 in Comunicate, Featured, Politic

Preluarea Președinției Uniunii Europene de către Italia este o oportunitate de reconfirmare a politicilor progresiste

Comunicat de presă:

Deputatul PSD Ana Birchall, Înalt Reprezentant al primului-ministru pentru afaceri europene și parteneriat cu SUA și secretar al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, a declarat că preluarea de către Italia a Președinției Consiliului UE este o oportunitate de reconfirmare a politicilor progresiste, susținute de guvernul de la Roma.

„Președinția UE va fi asigurată în perioada iulie – decembrie 2014 de către Italia. Strategia Italiei pentru preluarea Președinției Consiliului UE este pragmatică și orientată spre o creștere sustenabilă. Grație unor politici publice progresiste, de încurajare a investiţiilor publice în domeniile cheie ale dezvoltării, Italia a anunţat că urmăreşte o infuzie şoc de investiţii într-un sistem european pe care acum îl consideră anemic” a arătat deputatul PSD.

„În calitate de președinte al Forumului Progresist Social Democrat, susţin politicile publice progresiste, pe care premierul Italiei, Matteo Renzi, urmează sa le pună in practică. Consider că este foarte important să încurajăm creşterea şi să respingem austeritatea. Aplicarea acestui principiu la nivel european poate echivala cu o revigorare a sistemului economic european şi totodată cu o creştere a convergenţei economice în UE” a mai declarat Ana Birchall.

Secretarul Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor a adăugat ca politica europeană de investiţii este foarte importantă pentru fiecare stat membru în parte. În acelaşi timp, consolidarea Uniunii pe plan economic trebuie să reprezinte un obiectiv central şi unitar al Consiliului UE pentru următoarea perioadă.

„Apreciez ca pozitivă atitudinea Italiei faţă de crearea unui sistem economico-financiar flexibil pentru UE. Suntem în momentul în care introducerea de reforme în gândirea politicilor publice fiscal-bugetare este necesară, dacă urmărim să trecem la un nivel mai mare al cooperării şi al colaborării în interiorul UE şi dacă dorim să avem o creştere accelerată a economiei europene.

Italia şi România au în comun curajul de a lua măsuri anti-austeritate, măsuri care au revigorat economiile celor 2 state şi care au generat resurse pentru o creştere economică sustenabilă” a subliniat Înaltul Reprezentant.

Ana Birchall a explicat cum, în contextul economic actual, merita luată în considerare și dezbatută posibilitatea instituirii unui nou principiul fiscal-bugetar pentru toate statele membre ale UE. „Principiul enunțat de premierul Italiei Matteo Renzi spune că investițiile bugetare care pot genera creştere, investiţiile productive sau generatoare de venit, nu ar trebui luate în considerare atunci când se calculează deficitul bugetar. Este o măsură care flexibilizează execuţiile bugetare şi o măsură care încurajează creşterea, fără a renunţa însă la prudenţă.

Discuţia nu trebuie să alunece pe o pantă ideologică, trebuie însă să se axeze în schimb pe ceea ce este mai bine pentru cetăţenii Europei. Suntem în măsură să impunem adoptarea de măsuri curajoase, aşa cum au fost luate în Italia sau în România şi la nivel European? Eu cred că da şi mai cred că România are ocazia să fie în prima linie a gândirii progresiste europene să propună şi să dezbată alături de partenerii noştri europeni soluţii economice pro-creştere” a mai declarat deputatul PSD.

„Susţin strategia Președinției italiene pentru Europa privind cele trei dimensiuni ale creşterii europene: piețe integrate, reforme structurale și investiții. Dacă este aplicată corect, poate fi de succes. Sunt convinsă că UE are şansa de a se dezvolta rapid şi eficient. România, statul cu cea mai rapidă creştere economică din UE, datorită politicilor promovate de Guvernul Ponta, poate fi un factor determinant al acestei dezvoltări. Îmi exprim speranța că noua generație de lideri progresiști din Europa va impune măsurile progresiste de creștere economica în antiteză cu politicile antiausteritate” a arătat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.