Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 28, 2015 in Comunicate, International, Politic

Pentru România, miza Planului Juncker este reducerea decalajelor economice între state și între regiuni, prin proiecte cât mai țintite

POZ_5165 POZ_5177 POZ_5195 POZ_5220 POZ_5270 POZ_5380

Pentru România, miza Planului Juncker este reducerea decalajelor economice între state și între regiuni, prin proiecte cât mai țintite

COMUNICAT DE PRESĂ

Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, în colaborare cu Comisia pentru buget, finanțe și bănci și cu Comisia pentru politică externă au organizat, marți, 28 aprilie, reuniunea “Planul Juncker – instrument pentru reducerea decalajelor economice între statele membre; beneficii pentru România”. Dezbaterea și-a propus să marcheze un dialog real pe tema Planului Juncker precum și pe tema instrumentelor pe care țara noastră le are la dispoziție pentru a valorifica avantajele Planului de investiții.

În deschiderea evenimentului, Ana Birchall, moderatoarea dezbaterii pe Planul Juncker, a dat citire mesajului primului-ministru Victor Ponta, care a ținut să salute organizarea dezbaterii la Comisia pentru afaceri europene. Premierul a spus că “este convins că Planul Juncker este un instrument util de creare a locurilor de muncă, de creştere a competitivităţii actorilor europeni, precum şi un pas important în consolidarea  solidarităţii europene”. Premierul a arătat că Planul Juncker poate fi un vector de dezvoltare pe care țara noastră îl poate valorifica. “Din poziţia de prim-ministru al României doresc să îmi exprim susţinerea pentru acest proiect european. Obiectivul nostru este ca, împreună cu fondurile europene, proiectele care vor fi promovate prin Planul de Investiţii Juncker, să contribuie la dezvoltarea ţării pe care o reprezint.  Avem nevoie de o Uniune Europeană competitivă și dinamică, în jurul valorilor solidarităţii!”, se arată în finalul mesajului transmis de premierul Ponta.

La dezbatere au participat numeroşi oficiali – parlamentari, lideri politici, actori instituționali precum și reprezentanţi ai unor ONG-uri. În cadrul evenimentului au luat cuvântul Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România și Radu Pogdorean, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, aflat într-o deplasare externă, a transmis la rândul său un mesaj de felicitare, apreciind oportunitatea organizării dezbaterii.

“Țin să mulțumesc tuturor participanţilor pentru dezbaterea utilă pe Planul Juncker. Am avut un dialog productiv și o analiză obiectivă asupra Planului de investiții pe care îl propune Comisia Europeană. În cazul specific al României, am convenit că miza principală a Planului Juncker este aceea de a oferi răspunsuri din perspectiva reducerii decalajelor, ca instrument financiar complementar la cele deja existente de accesare a fondurilor europene. Zonele defavorizate în care se înregistrează rate mari ale şomajului şi în care nivelul de trai este scăzut trebuie să fie ţintite prin Planul de investiţii pentru Europa”, a declarat Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

Ana Birchall a adăugat că eliminarea decalajelor, prin investiții în zonele a căror dezvoltare nu ține pasul cu regiunile prospere ale UE, trebuie să reprezinte o prioritate a Planului Juncker. “Susțin în continuare că trebuie să avem programe și politici publice de asistenţă specializată, particularizată pe nevoile comunităţilor din zonele defavorizate, completate de măsuri economico-fiscale şi sociale ţintite pentru a sparge cercul vicios al subdezvoltării. În egală măsură, este deosebit de important să ne prioritizăm proiectele de investiţii, astfel încât să ne maximizăm şansele de a obţine finanţare pe domenii cheie precum infrastructura strategică, energie sau educaţie”, a menționat președintele Comisiei pentru afaceri europene.

Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a pledat pentru revizuirea urgentă a listei de proiecte, în sensul clarificării priorităţilor. De asemenea, Angela Filote, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a evidențiat că dezbaterea contribuie la crearea unui spirit de echipă între Comisia Europeană şi legislativele naţionale, apreciind “seriozitatea cu care România sprijină eforturile de relansare economică şi creare de locuri de muncă”.

Ana Birchall a ținut să precizeze că “Planul de investiţii pentru Europa interesează în cel mai înalt grad şi ţara noastră, fiindcă de reuşita lui, de buna şi corecta implementare depind politicile cheie ale Uniunii Europene în direcţia depăşirii efectelor crizei economice, reducerea decalajelor şi reînscrierea UE pe un trend de creştere economică sustenabilă”. Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților a subliniat misiunea Comisiei de a sprijini participarea activă a României la discuţiile de la nivelul UE privind identificarea celor mai bune modalităţi de punere în practică a propunerilor incluse în Planul Juncker. În încheierea dezbaterii, Ana Birchall a subliniat necesitatea “unui consens și a unei colaborări transpartinice”, astfel încât țara noastră să poată beneficia de avantajele pe care le cuprinde Planul Juncker. Ana Birchall le-a mulțumit ministrului Eugen Teodorovici și șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, pentru deschiderea de a informa Comisia pentru afaceri europene asupra criteriilor de selecție și a proiectelor care reprezintă priorități strategice pentru România.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.