Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 9, 2016 in International, Politic

Participare la conferinţa „Polonia şi România în contextul apropierii summit-ului NATO de la Varşovia”

Doresc să felicit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” şi Institutul pentru Studii Estice din Polonia, organizatorii conferinţei „Polonia şi România în contextul apropierii summit-ului NATO de la Varşovia”. Le mulţumesc în mod special moderatorilor acestui eveniment, domnul comandant Niculae Iancu, domnul conf. univ. dr. Iulian Fota şi domnul consilier de stat Sebastian Huluban pentru o dezbatere relevantă şi reuşită.
A fost un eveniment deosebit de important pentru colaborarea România-Polonia în cadrul NATO, în contextul apropierii summit-ului de la Varşovia (8-9 iulie). Cu acest prilej, ţin să îi felicit pe editorii lucrării „NATO – Rethink. Realign. React”, publicată sub egida Institutului pentru Studii Estice din Polonia, în mod special pe domnul Iulian Fota.
Traversăm astăzi o perioadă deosebit de complicată, cu un complex de provocări de securitate ce ameninţă regiunea noastră şi nu numai într-o manieră fără precedent în istoria recentă. Criza migraţiei, reemergenţa fenomenului terorist, criza prelungită din Ucraina şi atitudinea şi politica agresivă a Federaţiei Ruse reprezintă ameninţări reale, iar Parteneriatul Strategic cu Polonia reprezintă un factor de stabilitate în această regiune a Europei.
Cu atât mai mult cu cât în acest an am asistat la operaţionalizarea bazelor americane precum cea de la Deveselu şi la întărirea prezenţei NATO în regiune, dar şi în condiţiile retoricii tot mai agresive a Federaţiei Ruse, este necesar, în perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia din acest an, ca România şi Polonia să demonstreze în continuare nu doar ataşamentul faţă de cooperarea la nivelul NATO, ci şi o întărire continuă, în acelaşi spirit ca şi până acum, a relaţiilor bilaterale româno-poloneze.
În contextul capacităţii noastrede a oferi un răspuns adecvat ameninţărilor hibride din aceată regiune a Europei, atât NATO cât şi UE trebuie să demonstreze o capacitate de răspuns proporţională cu ambiţiile noastre de actori globali. Din acest punct de vedere, consider că UE trebuie să îşi concentreze eforturile în direcţia consolidării activităţilor conceptuale şi de implementare a Politicii de Securitate şi Apărare Comune precum şi la nivelul Strategiei Europene de Securitate.
Consider că prin importanţa pe care o are în contextul ecuaţiilor de securitate globale, regiunea noastră a demonstrat, aşa cum am susţinut de fiecare dată, că este un diamant care trebuie lăsat să strălucească.

4

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.