„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on nov. 30, 2015 in Politic, Profesional | 0 comments

Migraţia şi securitatea – teme principale pe agenda COSAC

12321131_766277953483975_1724595068880413938_n

La nivelul reuniunii COSAC, în cadrul discuțiilor dedicate crizei migrației, am susținut că Europa are nevoie de o decizie comună, bazată pe consens și pe respectarea principiillor solidarității și a voluntariatului deciziei.

Am reamintit faptul că în cadrul Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților am votat împotriva cotelor obligatorii și am emis un aviz motivat în ce privește instituirea mecanismului permanent de transfer, deoarece soluţia la criza migranţilor trebuie să aibă la bază respectarea principiilor şi valorilor UE și găsirea consensului între statele membre, nu impunerea unor cote și mecanisme permanente obligatorii.

Trebuie găsite soluții la nivelul statelor de origine și de tranzit, din acest punct de vedere, stabilizarea Siriei fiind o prioritate.

Contribuția României la actuala criză a migranților nu se reduce numai la cifre, ci trebuie luat în considerare și faptul că România a demonstrat inclusiv prin substanțialul aport la activitatea FRONTEX, INTERPOL, EUROPOL și BESA, sau prin apărarea cu succes a graniței externe a UE, că este alături de efortul UE în această criză.

În acest context, am reamintit decizia incorectă față de România de a nu fi admisă în Schengen, în condițiile în care statul nostru acționează ca un membru de facto al Schengen din 2010, fiind un generator de securitate și stabilitate în regiunea noastră și în Europa.

Securitatea Europei trebuie să rămână o prioritate. O atenție specială trebuie acordată cauzelor primare ale terorismului, în mod particular în ceea ce privește fenomenul luptătorilor teroriști străini și cel al radicalizării.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.