„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on ian. 26, 2009 in Politic | 1 comment

Legea drepturilor de autor: A fi sau A nu fi – aceasta-i intrebarea

In plina criza nationala, si ma refer aici nu numai la criza economica ci in primul rand la criza morala, la lipsa reperelor, a modelor, la aruncarea in moarte clinica a valorilor si culturii romanesti – asistam la propunerea unei noi masuri de o importanta majora menita sa ne scoata din criza economica, ca sa fiu politicoasa in exprimare, si anume: sa nu mai existe plata pe baza legii drepturilor de autor.

Sigur, probabil ca sunt cazuri de abuzuri in aplicarea acestei legi, ca sunt persoane care nu ar trebui platite in baza acestei legi, pentru ca asa suntem noi, inventivi, nu?! dar de aici si pana a veni cu aceasta propunere aberanta, cu aceasta ineptie mi se pare cale lunga. In loc sa se preocupe cu pedepsirea celor care abuzeaza de aplicarea sau neaplicarea corespunzatoare a legilor in aceasta tara, sunt unii care vin cu tot felul de solutii care mai de care mai crete??!!

Este de prisos sa mai spun ca o astfel de masura, daca doamne fereste este adoptata, va duce la moartea intelectualilor sau cum bine s-a spus intr-un cotidian central de astazi: ” sa transforme artistii, pictorii, actorii, muzicienii, scriitorii, ziaristii, regizori sau orice alti romani care traiesc din munca intelectuala in creatori de saibe”.

Tot atat de prisos este probabil sa spun ca aceste drepturi de autor nu se pot elimina asa pur si simplu si ca este un abuz ca sa se renunte la aceasta forma de remunerare printr-o simpla ordonanta de urgenta.

Si probabil ca este inutil sa mai mentionez ca in speta de fata vorbim de salarii, de drepturi fundamentale, protejate prin Constitutie si Directivele Europene in materie iar aceasta forma de remuneratie este aplicata in toata lumea.

Pai ce??!! noi de ce sa fim in rand cu toata lumea??!! nu…, noi trebuie sa fim atlfel, sa aruncam suspiciunea de infractionalitate asupra unor intregi categorii socio-profesionale care muncesc cinstit, care isi platesc taxele …in loc sa gasim mecanismele prin care sa asiguram aplicarea si respectarea legilor si pedepsirea celor care intr-adevar abuzeaza de existenta acestei legi. Dar, din nefericire sunt prea multi in clasa politica care apreciaza oamenii de cultura numai in campaniile electorale, care apreciaza elitele acestei tari numai la nivel declarativ. Atunci, sa nu ne mai minunam de ce societatea romaneasca este in derapaj moral daca avem de-a face cu astfel de propuneri inepte. Si mai rau…daca am accepta astfel de masuri aberante.

Sper ca aceasta propunere sa fie doar o alta dezbatere si nimic mai mult. Pentru oamenii de cultura ar fi tragic sa mai primeasca o alta lovitura, dupa ce au descoperit ca datorita cumularii pensiilor cu salariile domniilor lor (pensii si salarii de mizerie) aduceau la bugetul statului o gaura financiara uriasa care nu putea fi acoperita altfel decat prin aceasta masura – o alta aberatie.

Si ar fi devastator pentru democratia romaneasca, si asa fragila,  ca prin astfel de masuri sa se urmareasca de fapt pumnul in gura presei, pumnul in gura unor jurnalisti incomozi, stiut fiind ca in marea lor majoritate jurnalistii sunt platiti in baza legii dreptului de autor. Ma intreb si eu asa…poate totusi ma insel!!

Voi ce credeti??!!

1 Comment

  1. Eu una ma intreb dc ar trebuii sa ne mai mire ceva in ziua de astazi. In loc sa venim cu un plac concret contra crizei, incercam tot felul de ordonante de urgenta sa vedem care are un impact mai mare. Ma intreb oare peste 4 ani de zile cand se va termina mandatul acestui guvern va mai ramane vreun drept al romanilor care sa poate fi retras printr-o ordonanta???

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.