Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 15, 2010 in Politic, Social

La multi ani Marinei Militare!

pentru toti marinarii militari Queen cu a lor superba Princes Of The Universe. O melodie care, cred eu, exprima in primul rand curajul dar si devotamentul lor, fiind cu siguranta printii universului marin ! La multi ani!

Astazi as vrea sa ne reamintim si de tinerii marinari plecati mult prea devreme dintre noi in accidentul aviatic de  la Tuzla, acum cand se implinesc 40 de zile de la tragedie. Dumnezeu sa ii odihneasca iar familiilor lor puterea de a trece peste acest necaz! De asemenea, celor 2 supravietuitori insanatosire grabnica!

15 august nu este doar „Sfânta Mărie Mare”, cum se spune în popor, cel mai mare praznic al verii, când circa 2 milioane de români îşi serbează onomastica, ci şi Ziua Marinei. O armă care a făcut enorm pentru ţara aceasta, care şi-a dat obolul de sânge pentru patrie. Din nefericire, deşi este o permanentă ispită pentru tineri, istoria glorioasă a marinei româneşti nu este foarte bine cunoscută. Cu toată aura de mister, de aventură, puţini pot spune ceva despre eroismul marinei româneşti…

În 1941, când armata română a plecat să dezrobească Basarabia, sovieticii au vrut să ne cadă în spate printr-o debarcare. La nici o zi de la declanşarea răzbiului, Constanţa era bombardată grav de navele sovietice. Distrugătoarul Moskva una dintre cele mai puternice nave de suprafaţă sovietice (3.000 t, 6 tunuri de 130 mm şi 9 torpile) a fost scufundat, iar Harkov a fost grav avariat. E drept, meritul nu aparţine exclusiv românilor, ci şi bateriilor germane de coastă „Tirpitz” şi „E 688”, cu tunurile de 280 mm şi barajelor de mine.
În tot cel de-al Doilea Război Mondial, marina şi-a făcut cu prisosinţă datoria. Zeci de nave şi submarine sovietice au fost scufundate, iar toate planurile de invadare a litoralul maritim al României au fost zădărnicite.
” scrie Florian Bichir intr-un articol din Evenimentul Zilei, articol care merita citit!

7 Comments

 1. Mi-am adus aminte că, în copilărie, am citit o carte despre scufundarea legendarului cuirasat Tripitz…

  • Bibliotecaru
   adevarul este ca merita mult mai mult decat o simpla parada militara numai la zile festive!

 2. Mda. Ziua Marinei … Dina cred ca era mai interesanta pentru publicul larg. Initial cand am deschis televizorul mi-a fost greata. Cand am auzit huduielile le-am primit ca pe o bucatica de lamaie aruncata norocos in directia mea. Apoi m-am linistit. Mi-am dat seama unde suntem, cine suntem. Presedintele sesizeaza offside-ul de imagine in care se afla si incearca sa se replieze la televizor. Din pacate, simtitm cu totii ca a ajuns la limita propriului persoanj, din care a făcut o mască ambulantă. Fixismul lui populist devine, tot mai evident, o incapacitate de exprimare pe care destulă lume o ia INCA drept culoare. Si totusi, imediat sesizezi diferenta. Pînă la urmă, diferenţa între ariile de repertoriu ale clasei politice romanesti şi instinctul oratoric al Anei Birchall vine dinăuntru: acolo unde Ana Birchall e sincera şi profunda iar ceilalţi fac teatru elaborat. Mi-a placut prestatia ta de la RTV. I-ai PRIGONIT IARUsi.

  • denis
   stii ca este o vorba: culegi ceea ce semeni…asa si cu dl Basescu!

 3. Sunt pur si simplu indragostit de Marina Militara ca arma pt ca implica pe langa curaj, multa-multa tehnologie si strategii complexe de lupta. Si o spun ca pacifist!
  In largul marii fie esti superior tehnologic adversarului, fie mergi pe fundul ocaenului, nu este cale de intoarcere. US Navy si Royal Navy pur si simplu nu au intampinat rezistenta pe mare din partea tarilor recent ocupate/eliberate(nu inseamna ca politica US/UK a fost si corecta/legala). Daca in teren muntos, te poti ascunde de rachete, pe mare nu. In schimb, poti sa te aperi de proiectile inamice cu sisteme defensive atat de performante care lovesc orice obiect mai mare decat o minge de golf ce se apropie de nava.
  Va las cu 10 bijuterii tehnologice, arguable top 10 warships in the world, by Dennis (cel de pe youtube, nu de pe blog 🙂 ):
  Enjoy the slide show!!

 4. @ Ana Birchall
  Marina, corp de armată al Armatei Române, Forţele Navale Române, practic este atât de limitată în dotări încât nu pot fi stăpâniţi nici măcar pescuitorii de calcan care intră abuziv în apele teritoriale române. Gândiţi-vă că în loc de aceste vase de pescuit ar putea fi nişte nave care au încărcătură nucleară ce pot trimite rachete spre capitală…

  România are fregate tip 22 (pe care am recunoscut-o şi la manifestarea de ieri), fregata Mărăşeşti (se asemenea prezentă în larg ieri), o navă logistică, o navă de cercetări maritime, ceva corvete, restul sunt vase utilitare sau de dimensiuni mici…

 5. Green water navy
  Brown water navy
  Blue water navy
  Depinde de ce tip de navy avem nevoie pt M Neagra… As spune ca e suficient ca MM Romana sa asigure apararea propriilor ape(verzi) si un deterent redus pt patrularea celor maro din larg.
  Type 22 este inca in uz in Royal Navy dar cu sisteme de atac/aparare imbunatatite decat cele de pe varianta originala, iar rolul a devenit multiplu(multirole frigate).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ce am mai aflat in week-end « real women - [...] Zgonea, Victor Bostinaru, Viobota, Adrian Nastase, Adrian Vasile, Ana Birchall, Corina Cretu, Daciana Sarbu, Dan Ioan Popescu, Dan Mazilu,…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.