Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 21, 2016 in Comunicate, Economic, Politic, Social

Întârzierea transpunerii Directivei 17 duce la imposibilitatea conversiei creditelor în condiții avantajoase și la declanșarea procedurii de infringement împotriva României

AB-deputat2

Ana Birchall: Întârzierea transpunerii Directivei 17 duce la imposibilitatea conversiei creditelor în condiții avantajoase și la declanșarea procedurii de infringement împotriva României

COMUNICAT DE PRESĂ

Până la 21 martie 2016 România ar fi trebui să adopte și să publice actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma Directivei 2014/17/UE din 4 februarie 2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale. Proiectul de lege nici măcar nu a fost finalizat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și, în  consecință, nu a intrat în procesul legislativ de dezbatere. În acest context, deputatul PSD Ana Birchall, inițiatoarea unui proiect de lege privind conversia creditelor, inspirat din Directiva 17, a atras atenția asupra posibilității declanșării procedurii de infringement la adresa României din partea Comisiei Europene. “În contextul actual al problemelor sociale declanșate de criza francului elvețian, probleme care trenează de mai bine de un an de zile, România nu avea nevoie de încă o procedură de infringement declanșată împotriva sa din cauza netranspunerii în legislație a Directivei 17, directivă europeană care oferă un cadru echilibrat și echitabil de conversie a creditelor în monedă străină. Am adresat în repetate rânduri apeluri și interpelări către ANPC pentru a veni cât mai curând cu proiectul legislativ care transpune această directivă europeană. În condițiile în care Legea conversiei inițiată de mine este întârziată și tergiversată în mod nejustificat, românii ar fi trebui să poată beneficia de prevederile Directivei 17 pentru a-și converti creditele în condiții mai avantajoase decât în prezent,” a declarat Ana Birchall.

Principalele măsuri prevăzute de Directiva 17 se referă la o informare cât mai corectă și mai amănunțită a consumatorilor de credite pentru ca aceștia să-și limiteze expunerea la diferitele riscuri pe care le presupune un împrumut bancar. În acest context Ana Birchall a declarat: “Transpunerea Directivei Europene 17 poate evita pe viitor probleme de tipul clauzelor abuzive sau din categoria produselor financiare toxice vândute de bănci. Băncile sunt datoare să informeze clientul cu privire la riscurile pe care și le asumă cât mai aplicat,  iar în cazul fluctuațiilor cu mai mult de 20% față de suma care trebuie rambursată, de asemenea, instituțiile financiare sunt obligate să își atenționeze clienții. Mai mult decât atât, viitoarea lege de transpunere a Directivei trebuie să prevadă obligația băncilor de a furniza informații cu privire la rata dobânzii, atât în stadiul contractual, cât și în stadiul precontractual, de a prevedea măsuri pentru a asigura conștientizarea de către consumatori asupra riscului pe care și-l asumă și a faptului că au posibilitatea de a-și limita expunerea la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului”.

În încheiere, deputatul PSD Ana Birchall a concluzionat că românii sunt pe nedrept văduviți de o Directivă europeană ce vine în sprijinul lor și al normalizării relațiilor creditor-debitor doar pentru că anumite instituții întârzie să își facă datoria: “Transpunerea Directivei 17 în legislație în cel mai scurt timp este un imperativ pe care instituțiile abilitate trebuie să și-l asume. Românii nu trebuie să mai fie lipsiți de anumite prevederi în contractele de împrumut de care se bucură ceilalți cetățeni europeni. Alături de legea conversiei care conține un amendament pentru creditele în franci elvețieni, lege pe care am inițiat-o și pentru care mă voi lupta în continuare să fie adoptată, și această directivă vine în sprijinul românilor cu credite în diferite monede care doresc să le convertească în lei. De aceea, avem nevoie de transpunerea ei în legislație cât mai curând posibil, iar cei care întârzie acest proces, riscând declanșarea unei alte proceduri de infringement împotriva Românie și lipsind românii de instrumente europene de protecție, trebuie să răspundă,” a încheiat deputatul PSD Ana Birchall.

3 Comments

  1. Multumim mult pentru support si implicare!

  2. Avem nevoie ca de aer de aceasta lege! Va sustinem si va multumim!

  3. Succes in tot ceea ce faceti. Poate vom reusi sa facem conversia corecta.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.