„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on mart. 20, 2018 in Cultural, International, Personal | 0 comments

Guvernul României salută celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei și aniversarea a 25 de ani de la aderarea României la mișcarea francofonă

În fiecare an, la 20 martie, România se alătură celor cele 80 de ţări şi guverne de pe cinci continente, membre sau observatori ai Organizaţie Internaţionale a Francofoniei şi celor aproximativ 274 de milioane de vorbitori ai limbii franceze la nivel globale, în celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei.

Ziua internaţională a Francofoniei este sărbătorită, în fiecare an, la 20 martie, pentru că la această dată, în 1970 au fost bazele unei instituţii a Francofoniei, prin crearea la Niamey (Niger) a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică.

Pentru români, francofonia a reprezentat şi continuă să reprezinte nu numai o limbă extrem de dragă sufletului nostru, dar şi un purtător de valori culturale, un mijloc de acces la modernitate şi la instituţiile democratice sau o dovadă a apartenenţei noastre la valorile occidentale.

Prin intermediul limbii şi culturii franceze, mari personalităţi româneşti şi-au adus o contribuţie excepţională patrimoniului universal şi i-aş aminti în acest sens pe contesa Anne de Noailles Tristan Tzara, Emil Cioran sau Eugen Ionescu.

________

Guvernul României salută celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei și aniversarea a 25 de ani de la aderarea României la mișcarea francofonă

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Guvernul României salută celebrarea astăzi, 20 martie, a Zilei Internaționale a Francofoniei și aniversarea a 25 de ani de la aderarea României la mișcarea francofonă. În 1991, România a obținut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – OIF. Statutul de membru OIF, dublat de vocaţia francofonă de tradiție, a permis țării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării internaţionale.

Sărbătorirea Zilei Francofoniei în 2018 în întreg spațiul francofon cu motto-ul „limba franceză: ceea ce ne unește în acțiune”, evocă solidaritatea statelor francofone și acțiunea lor comună pe mai multe dimensiuni, inclusiv politică, economică și culturală, reflectând, totodată, noul dinamism al Organizației Internaționale a Francofoniei.

Ziua Francofoniei este sărbătoarea fiecărui cetățean care prețuiește limba  franceză, diversitatea culturală a spațiului francofon și valorile promovate de Francofonie. Este sărbătoarea celor care susțin importanța multilingvismului în era globalizării.

Cu această ocazie, Prim-ministrul României Viorica Dăncilă a afirmat că „pentru țara noastră această aniversare are un caracter istoric. România a fost, încă de la Marea Unire și înainte, parte din familia națiunilor francofone. Francofonia a fost printre primele structuri internaționale la care România a aderat după 1989, iar astăzi, este recunoscută ca stat-far al Francofoniei în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est”.

 

Comunicatul de presă pe pagina Guvernului României: http://gov.ro/ro/stiri/guvernul-romaniei-saluta-celebrarea-zilei-internationale-a-francofoniei-i-aniversarea-a-25-de-ani-de-la-aderarea-romaniei-la-mi-carea-francofona

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.