Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 7, 2010 in Politic, Social

Police Business (Guest Post – Ovidiu)

Scris de Ovidiu

Police Business
Subiectul pe care doresc sa-l abordez este unul de principiu, nu am timp si nici nervii necesari pt a aduce in discutie in detaliu situatii precum cele petrecute la Braila (tanar ucis din greseala de politisiti pe strada si celalalt care il insotea retinut cu catuse ore intregi) sau cazul petrecut recent in RO in trupe MAI mascate dau buzna, din greseala, in casa si lovesc in dreapta si-n stanga.
Deci, revenind la principiul invocat, propun spre lectura cateva randuri, lasand pe fiecare cititor sa traga propriile sale concluzii.
Din L360/2002 privind statutul politistului:
„ART. 43
Poliţistului îi este interzis, în orice împrejurare:
(…)
d) să provoace unei persoane suferinţe fizice ori psihice cu scopul (…) de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta sau o terţă persoană l-a comis ori este bănuită că l-a comis, de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori asupra unei terţe persoane;
(…)”

Din HG991/2005 pt aprobarea Codului de etica si deontologie al politistului:
„ARTICOLUL 9
Utilizarea forţei
(1) Poliţistul execută acţiuni în forţă ca măsură excepţională, în strictă conformitate cu prevederile legale şi numai în situaţii de absolută necesitate, pentru îndeplinirea unui obiectiv legitim.
(2) Acţiunile în forţă desfăşurate de poliţie trebuie subordonate principiilor necesităţii, gradualităţii şi proporţionalităţii.
(3) Mijloacele din dotare ce pot fi utilizate în timpul acţiunilor în forţă, inclusiv armele de foc, vor fi folosite numai în caz de necesitate absolută, cu respectarea strictă a prevederilor legale.
(4) În momentul realizării obiectivului legitim încetează şi exercitarea acţiunii în forţă.
(5) În executarea acţiunilor în forţă poliţistul va avea în permanenţă în vedere respectarea demnităţii umane.
(6) Când este confruntat cu violenţa fizică ori cu ameninţări reale de folosire a forţei fizice împotriva sa ori împotriva altor persoane, poliţistul are obligaţia de a interveni cu fermitate, în limitele legale, pentru restabilirea ordinii.”
Revin la L360 si gasesc potrivita redarea juramantului pe care il depun politistii:
„ART. 23
(1) La acordarea primului grad profesional absolventul sau poliţistul încadrat direct depune jurământul de credinţă în faţa şefului instituţiei de învăţământ sau a şefului unităţii de poliţie şi în prezenţa a doi poliţişti.
(2) Jurământul de credinţă are următorul conţinut:

„Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin potrivit funcţiei şi să păstrez secretul profesional. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”Acum sa vedem cine este SPIR/DPIR.
Mi se pare ca prin atributiile lor cam iau dreptatea in mana. Cine sunt ei, sau conducerea Politiei Capitalei dupa caz, sa stabileasca cine e infractor sau nu?! Si daca este infractor trebuie cumva tratat altfel decat cu respectarea demnitatii umane?! Si de ce poarta masti?! Le e frica?? Pai sa-si gaseasca alt job atunci. Cu ce drept sa intimideze un infractor sau un om ca este banuit infractor sau vreun cetatean ce se gaseste intamplator in teatrul de interventie?!
Sau ca sa sintetizez: „CU CE SE DIFERENTIAZA ACTIUNILE SPIR/DPIR DE CELE ALE MAFIEI PRIVIND METODELE FOLOSITE???
Crudul adevar este ca Mafia a invins, iar statul incearca sa-si gaseasca locul imitand stapanii, parerea mea..

Ovidiu
http://www.facebook.com/profile.php?ref=profile&id=1558232857

15 Comments

 1. Nu credeţi că încălcarea acestui tip de jurământ ar trebui să fie sancţionat, chiar drastic, de Codul Penal? Dacă da, este îndeajuns un amendament parlamentar.

 2. @Bibliotecaru
  Foarte multe din misiunile trupelor de interventie rapida MAI prezentate la TV sunt sanctionabile penal:
  „Art. 282 Tortura, Cod Penal – Titlul IV – INFRACTIUNI CONTRA INFAPTUIRII JUSTITIEI
  (1) Fapta functionarului public, care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat (…) de a provoca unei persoane puternice suferinte fizice ori psihice:
  (…)
  b) in scopul pedepsirii ei pentru un act pe care aceasta sau o terta persoana l-a comis ori este banuita ca l-a comis;
  c) in scopul de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei(…)
  (…)se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.”
  Insa cu toata ura acumulata in societate fatza de SPIR/DPIR/alte structuri, primul pas ar tb sa fie reformarea acestor asa zise „forte speciale” pt a le aduce in legalitate, nu direct urmarirea penala.
  Personal nu-mi place ca au fetzele acoperite, iar in cazul in care si le descopera nu vreau sa citesc ura pe fatza lor. De fapt tot secretul fortelor speciale este ca tb sa respire LEGEA si atat, nu tb citit niciun sentiment pe fatza lor, nici de bucurie, nici de ura, nici de satisfactie, nici de dezamagire, asta le face cu adevarat speciale.
  Apoi mai e si zbieratul ala. Arata disperare si sete de sange, atat. Tb doar sa fie fermi conform legii, nu tb sa intimideze, tb sa fie natural si hotarat ca atunci cand spunem „Ma numesc Popescu”. De fapt zbiara pt a-si ascunde slabiciunea. Ne impresioneaza pe noi, dar pe mafioti nici vorba, luptatorii mafiei sunt simt imediat nervii slabi ai celor de la Interventie Rapida. Si daca au nervii slabi ajung si sa loveasca si sa fie brutali, si de aici se naste un intreg concurs de infractiuni si contraventii.

 3. si in alta tari politistii actioneaza cu masca pe fata. masca nu este pt misiune ci pentru ca ar putea sa fie recunoscuti in timpul lor liber.

  altii fac greseli mult mai mari.
  pana acum nu am auzit de cazuri in care sa faca confuzia apartamentelor.
  se mai intampla.

 4. @Bibliotecaru
  Foarte multe din misiunile trupelor de interventie rapida MAI prezentate la TV sunt sanctionabile penal:
  „Art. 282 Tortura, Cod Penal – Titlul IV – INFRACTIUNI CONTRA INFAPTUIRII JUSTITIEI
  (1) Fapta functionarului public, care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat (…) de a provoca unei persoane puternice suferinte fizice ori psihice:
  (…)
  b) in scopul pedepsirii ei pentru un act pe care aceasta sau o terta persoana l-a comis ori este banuita ca l-a comis;
  c) in scopul de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei(…)
  (…)se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.”
  @McGogoo
  NU este o problema ca au gresit apt, chiar NU este! Nici daca ar fi ucis pe cineva din greseala in cazul in care greseala era imposibil de evitat. Problema este ca victima greselii a dezvaluit din intimitatea intervenitiilor nejustificat de brutale. In plus, nu am auzit vreun comunicat de presa din partea Jandarmeriei ca isi cere scuze si incearca macar in natura sa repare greseala. De ex puteau chema familia confundata la spitalul militar pt ingrijiri, pt consiliere psihologica, puteau trimite tamplari militari pt repararea stricaciunilor. Puteau primi si o decoratie. Mai puteau de exemplu primi diverse alte beneficii militare(acces spitale militare pe viata, imbracaminte, cantina…). Dar nu avea cum sa se intample nimic din toate astea pt ca interventia in sine a fost viciata, ce sa se mai gandeasca comandantii la repararea greselii, cand practic misiunea era pe langa Lege avand in vedere violenta.
  Exista tari unde fortele speciale nu poarta masti. Cred ca daca se doreste o razbunare personala a Mafiei pe militarii/politistii de la Interventii se poate gasi lista numelor lor si pot fi vanati in timpul liber. Dar mastile au rolul de a intimida, ceea ce este ilegal. Sigur, asta e o parere personala, posibil sa gresesc!

 5. Ovidiu,
  Problema nu este „de ce poarta mashti?”, (aici ai cam scrantit-o cu „Le e frica?? Pai sa-si gaseasca alt job atunci.”) ci faptul ca sunt condushi la nivele superioare de oameni neprofesionishti, shi in general sefii sunt de teapa lui Catalin Voicu , oameni care sunt in sistem de multi ani sau care au intrat in sistem shi mai tarziu, dar aleshi pe acelashi principiu „cu cat mai prost cu atat mai bine pentru noi cei de sus”.
  Asta este Politia Romana (75%), o adunatura de de astfel de oameni care zic ca apara legea in Romania. Este jalnic, shi ce este shi mai jalnic este ca nimic nu o sa se schimbe radical, peste noapte….trebuie sa mai treaca ceva ani buni (15-20) ca sa se schimbe intradevar substantial.
  Politizarea excesiva shi iresponsabila (promovind oameni ca Vanghelie sau Voicu sau..etc )a adus tara asta unde este (in rahat…).

  Sa auzim numai de bine!

 6. Observatie(McGogoo, Un emigrant, All),
  Doar trupele anti-tero poarta masca in Canada, SUA, UE(mai putin noi si bulgarii)
  Spre exemplu, Grupul de Interventie al Jandarmeriei Nationale(Franta) are printre atributii misiuni anti-tero, iar ca forte speciale de acelasi gen(subordonate MAI si anti-tero) mai gasim GSG9 in Germania, defunctul GSPI Acvila din RO, JTF2 din Canada, toate fiind constituite din profesionisti adevarati pt ca nu-i de joaca cu terorismul(bine, aici incape alta discutie despre cine l-a cauzat in the first place).
  Mai exista fortele speciale subordonate Ministerelor Apararii care mai poarta masti around the world, dar nu fac subiectul acestui post.
  Dar nicio scuza pt SPIR, DPIR(implicarea DPIR in misiuni anti-tero a fost episodica, altele fiind atributiile de baza – sunt de acord sa poarte masti doar in misiuni anti-tero 🙂 dar cred ca s-ar gandi de 2 ori daca sa ia parte 😉 ) sau structuri similare din Jandarmerie, fara atributii de combatere a terorismului.
  Deci, consider mai departe ca mastile sunt un mijloc de a provoca suferinta psihica cu scopul de a intimida.
  Oare ai vazut in Canada trupe speciale cu masti in misiuni alte decat combaterea terorismului sau de razboi in afara tarii?! De exemplu impotriva traficantilor de droguri sau de persoane! Nici eu in Europa…. in afara de RO…

  • Ba ai sa ramai surprins,dar si in afara cand are loc un flagrant agentii poarta masti.De ce? Pai pt simplu fapt ca au familii si trebuiec si ei protejati,nu numai acel individ care poate intr-o zi ii va vinde tocmai copilului tau niste droguri pacalindul ca sunt tigari din foi. Vezi emisiuni pe discovery si ai sa vezi c politia din afara comite mult mai multe abuzuri decat cea romana. Eu sunt plimbat si in grecia de ex sunt painea lui Dzeu pana la un punct. In Italia la fel,nu au nici o treaba pana la un punct. Acele masti sunt pt intimidare dar mai mult pentrui protectia agentilor,se folosec dupa cate ai observat si la TV numai in misiuni speciale. Haideti sa nu fim extremisti. Dar de ce nu sariti atunci cand politisti sunt batuti de catre acei oameni care au drepturi? De ce nu sunteti revolatati cand vedeti pe strada un bun samaritean care injura un politist? Avem drepturi dar si obligatii ca si cetateni ai acestei tari,asa cum este ea. Numai bine si tin sa precizez faptul ca nu sunt politist ca sa nu se inteleaga gresit,sunt un om deschis.

   • Sa acceptam abuzurile atunci si sa cerem indurare 😉
    Se pare ca avem aceste 2 posibilitati:
    – Legea
    – sau plecarea capului
    Pb cu a doua varianta este ca nu poate dura la nesfarsit si declanseaza energii pe care nicio armata din lume nu le-ar mai putea stapani

 7. @Ovidiu ,
  nu sunt un fan al politiei romane. ca mentalitate tot militieni au ramas in marea lor majoritate.
  dar…
  am avut un coleg de facultate ofiter SPIR.
  a cautat prin toate mijloacele sa se mute de acolo deoarece avea parte in FIECARE tura de interventii.
  se batea cu clanurile tiganesti o data la 3 zile…
  pana la urma a luat un examen si a promovat in minister la directiea UE.

  intamplarea face ca el locuia intr-una din zonele pe care le “calca”…
  cred ca era utila masca pentru el.
  si spun asta pentru ca baietii pe care ii “vizita” el si colegii nu ar fi ezitat sa ii taie capul daca il recunosteau…

  nu mai spun ca ei ii retineau iar in cca 1 saptamana erau eliberati de judecatori.

  consider ca viata unui politist care se chinuie pe un salariu de 2 lei e mai importanta.
  si pentru asta sunt de acord sa poate masca.

  nu neg insa faptul ca au dat cu nuca in pereti gresind apartamentul si nici mcar nu si-au prezentat scuze in mod public.
  la actiuni reparatorii… nu ma astept. atata timp cat americanii se distreaza omorand ziaristi in irak si nu isi cer scuze de ce ar face asta niste politai dintr-o fosta tara comunista unde politia era atot puternica si facea ce vroia [prin mai 1989 m-au luat de pe strada si m-au tuns… ]

 8. McGogoo, All
  Corect! Analiza cazului colegului tau de la SPIR e cheia pt regandirea strategiei Politiei.
  Separam problema pe elemente si rezulta:
  – un politist
  – o masca
  – un golan
  – alt golan

  – o gasca intreaga
  – probleme sociale, economice care tin gasca unita
  – Legea
  – institutii (Politia si altele)
  Cine e este in tot acest amalgam victima?
  Cred ca e golanul de rand. Baiatul frustrat cu visuri mari dar care n-are nici bani de tigari, poate nici de mancare si peste toate astea nicio explicatie sau raza de speranta din partea societatii. Atunci incepe sa se urasca pe sine si tot ce-l inconjoara. E un sentiment f comun printre noi romanii 😛
  Politistul foloseste o masca pt ca stie si el si institutia ca ura e prea mare. Solutia de fapt e f simpla… Sa se apropie de ei, fara masca, in civil, si sa le propovaduiasca Legea, iar cand ar tb sa-i aresteze le-ar putea cere cu naturalete sa vina pt cercetari pt ca au nevoie sa fie ajutati. Nu ar lasa loc pt ura sau razbunare. Dar sigur, asta ar tb sa fie politica generala a institutiei!
  Iar ca institutia sa ajunga sa aibe o asemenea politca va tb mai intai ea insasi sa fie purificata de focul Legii.

 9. Marturii involuntare ca SPIR/DPIR provoaca suferinte psihice si chiar fizice pt a intimida, inca din 2003, deci actionand ilegal:
  „Maria Burdujaia (23 ani, studenta) crede ca „munca «mascatilor» este mai mult decit eficienta. Nu de putine ori, cind ma duceam spre facultate, am vazut cum acesti oameni stirpeau hotii de buzunare care umbla prin mijloacele de transport in comun”. Ceea ce le atrage atentia celor mai multi dintre cetateni este insa aspectul de bruta al „cagulatilor”. „Nu poti sa-i privesti in ochi. Au priviri taioase si parca banuitoare. Si daca mai pui si faptul ca sint aproape inca o data cit tine, si sint mereu imbracati in negru, ti se face pielea ca de gaina”, ne-a declarat Alexandra Gema (32 ani, profesoara). Aceeasi parere o impartaseste si Gelu Craita (21 ani, student): „Sint un tinar linistit. Nu am de ce sa ma simt cu «musca pe caciula» atunci cind dau nas in nas cu un «mascat». Ma uit cu admiratie la acesti oameni, ca sint la fel ca noi, doar ca au mai mult curaj. Dar, parca ceva te face sa-ti fie frica. Cred totusi ca starea asta e cauzata si de faptul ca nu stii ce se ascunde sub acea masca si de multe ori nu constientizezi faptul ca sub ea nu este decit un chip de om normal”. Nici Maricel Anghel (45 ani, mecanic auto) nu este de partea infractorilor, el marturisindu-ne ca nu are de ce sa-i fie teama de trupele speciale ale IJP Iasi: „Ii apreciez pe acesti oameni si nu pot sa spun decit ca fac ceea ce e bine. Daca unii ii vad in actiune, atunci cind sint nevoiti sa bruscheze infractorii, si dezaproba faptul ca sint brutali si ca uzeaza de forta, eu stiu ca ei doar executa niste ordine. Stiu ca un criminal cautat viu sau mort este adus in fata legii numai de «mascati». Cine ar avea curajul sa dea piept cu acesti infractori periculosi?”
  Va veni o vreme cand se va face dreptate si vinovatii vor plati dupa Lege, drepturile omului subliniate si de Legea tarii nu sunt o gluma!

 10. Ovidiu,
  Inteleg ca tu ai vrea ca politia nici sa-nu-l atinga pe „interlop” ci sa- se roage de el sa vina la cercetari….”Te rog domnule interlop aveti placerea sa va prezentati…. ha,ha,ha!
  Ovidiu te crezi in anul 2100 toamna? Trezeshtete baiatule, eshti in 2010 in Romania……ce vrei tu nici in tarile dezvoltate nu se intampa…..este scris doar in carti..:))) Eu shtiu un principiu pe care politzishtii de oriunde din lume il folosesc shi anume ” Decat sa planga mama mea, mai bine sa planga mama lui”. Deci incearca sa fii mai pragmatic in gandire Lumea reala este alta (nu cea pentru care sunt cele postate de tine), shi este diferita de la tara la tara (cultura, gradul de civilizatie..). Iauzi domnule se rezolvase tot in Romanica shi mai era o problema de rezolvat de societatea civila, shi anume daca trupele speciale ale MI trebuie sau nu sa poarte masca:(((
  Sa auzim numai de bine!

 11. Un emigrant,
  Si eu sunt un emigrant, insa in Europa:)
  Am dorit sa subliniez ca intimidarea si brutalitatea(forta excesiva), ambele ilegale, tradeaza incompetenta si apropie imaginea Politiei de a Mafiei. Degeaba inregistreaza SPIR succes printr-o interventie mai in forta decat e nevoie daca infractorii prinsi se inraiesc si mai tare si se compromite pt totdeauna reabilitarea lor. Si poate ca atunci cand intervin trec pe langa un om cinstit si il sperie. Peste un an omul are o pb de rezolvat si prefera sa apeleze la Mafie care macar ii vb frumos, decat la Politie.
  Mafia: +1
  Ma intreb daca Mafia poate deveni in anumite conditii sociale o organizatie necriminala si democratica.
  Ma intreb daca nu cumva, inspirati de organizarea parastatala a Mafiei, cetateni onesti pot crea ONG-uri suficient de puternice care sa lupte cu armele Legii pt apararea intereselor generale ale oamenilor.
  Sa auzim numai de bine 😉

 12. Ai punctat excelent (un amestec perfect de principii si empatie?). Legal, dar si din punct de vedere al dreptilor omului, vorbim aici de un butoi de pulbere, de un exces, de rusine, de continuitate. Ramine de vazut daca exista cineva care sa-l aprinda intr-o generatie sau doua ;-(.
  Fortele astea sint singurele in care s-a investit cu adevarat in ultimii 20 de ani in Romnia-uite-te la echipamentele lor (si oare cit nu e la vedere).
  Nu sint in nici-un fel identificabili. Nu exista proportii in actiunilel lor (cum s-a vazut la intrunirea NATO)

 13. Tio,
  Mersi, timpul in care se aprinde un butoi cu pulbere depinde de lungimea fitilului, dar explozia se produce intr-o clipa. Cum am zis trupele anti-tero sunt necesare si profesionalismul lor e garantat de situatiile de risc maxim la care se expun(de terorism ii fac responsabili pe politicieni). Dar asta nu inseamna ca orice post de politie sa-si faca departament DPIR care sa imite trupele de comando ascunzandu-se in spatele unei masti si a unei uniforme si actionand ilegal.
  E contraproductiv si nu face decat sa stinga focul cu gaz!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Police Business (Guest Post - Ovidiu) | Ana Birchall -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Ana Birchall. Ana Birchall said: https://www.anabirchall.ro/guest-post-ovidiu/ Police Business (Guest Post - Ovidiu)…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.