„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on sept. 29, 2015 in Comunicate, Economic, Politic | 0 comments

Gradul de absorbţie a fondurilor europene va putea ajunge anul acesta la un nivel de zece ori mai mare comparativ cu mai 2012

AB-deputat2

Ana Birchall (PSD): Gradul de absorbţie a fondurilor europene va putea ajunge anul acesta la un nivel de zece ori mai mare comparativ cu mai 2012

COMUNICAT DE PRESĂ

În cadrul şedinţei Comisiei pentru afaceri europene desfăşurată luni, 28 septembrie, Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, a prezentat un bilanţ privind stadiul utilizării fondurilor structurale și de coeziune 2007-2013 și stadiul programelor operaționale pentru perioada 2014-2020. Şedinţa a fost condusă de Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, iar printre participanţi, alături de membrii comisiei, s-au numărat reprezentanţii Coaliţiei Naționale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale (CNAFS), structură ce înglobează peste 40 organizaţii non-guvernamentale, sindicate, patronate şi membri ai mediului de afaceri de la nivel central și local.

În urma dezbaterii, Ana Birchall a subliniat că România a reuşit să depăşească situaţia dificilă din 2012, când înregistra un grad de absorbţie de doar 7%, iar principalele axe de finanţare erau blocate. “În trei ani şi jumătate de guvernare a coaliţiei noastre, gradul de absorbţie a banilor europeni a crescut de peste opt ori, ajungând astăzi la 62,77%, aşa cum a arătat domnul ministru Nica. În cifre, România a atras peste 11 miliarde de euro din totalul de 19 miliarde alocate. În plus, toate axele prioritare de finanţare au fost deblocate”, a arătat deputatul social-democrat.

În consens cu ceilalți membri ai comisiei, Ana Birchall a reamintit necesitatea unui efort conjugat al Parlamentului și Guvernului pentru asigurarea aplicării măsurilor ce vizează aborbția completă și la timp a fondurilor europene, iar cei prezenți la şedinţă şi-au exprimat sprijinul deplin și necondiționat pentru trecerea cât mai rapidă prin Parlament a tuturor măsurilor necesare unei absorbții complete și de calitate a banilor europeni.

În ceea ce priveşte exerciţiul bugetar 2014-2020, Ana Birchall a subliniat că inclusiv la nivelul CAE este sprijinit planul de investiţii prioritare care cuprinde stimularea creşterii şi creării de locuri de muncă, creşterea calităţii învăţământului, intensificarea cooperării cu sectorul de afaceri şi încurajarea investiţiilor private, stimularea activităţilor de inovare şi a competitivităţii întreprinderilor pentru sporirea valorii adăugate a acestora, precum şi continuarea extinderii şi modernizării infrastructurii de transport a României.

Totodată, Ana Birchall a declarat că atingerea unui grad de absorbţie de 70% până la finalul anului în curs, obiectiv asumat de către ministrul Nica, reprezintă o ţintă realizabilă, iar oportunităţile pe care le oferă un grad de absorbţie crescut trebuie valorificate la maxim oferind României “şanse mai mari de dezvoltare şi de a reduce decalajele existente atât între regiunile din România, cât şi între ţara noastră şi alte state europene”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.