Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 29, 2015 in International, Politic

Dezbatere EUROSFAT: „Ce urmează după Parteneriatul Estic? Perspectivele extinderii UE în Est”

POZ_7883POZ_7970 POZ_7983

Astăzi am avut plăcerea de a participa la forumul anual de dezbateri europene EUROSFAT cu tema „Ce urmează după Parteneriatul Estic? Perspectivele extinderii UE în Est”. Dezbaterea a fost binevenită fiindcă la o săptămână de la încheierea summit-ului de la Riga s-au evidenţiat concluzii şi abordări utile în ceea ce priveşte parcursul european al statelor din Parteneriatul Estic.

În cadrul discuţiilor, am evidenţiat că pentru România, Parteneriatul Estic a fost de la bun început un program de interes major, atât din perspectiva de stat membru al UE, cât mai ales datorită Republicii Moldova. Este datoria noastră să susţinem prin toate mijloacele apropierea şi aderarea la UE a fraţilor noştri de peste Prut.

De asemenea, am accentuat necesitatea unei poziţii solide a UE prin politica de vecinătate, bazată pe coeziune şi pe comunicare strategică în primul rând în interiorul Uniunii. Declarația comună a summit-ului recunoaște importanța consolidării rezistenței partenerilor estici,  care se confruntă cu noi provocări pentru stabilitatea lor. În contextul tensionat din regiunea noastră, România este interesată ca Uniunea Europeană să acționeze coordonat și decisiv în vederea asigurării unui spațiu de stabilitate, securitate, prosperitate și bună vecinătate, întemeiat pe valorile europene şi pe o cooperare strânsă.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.