„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on mart. 16, 2012 in Economic, Featured, Politic | 0 comments

Despre paradoxul majorarii salariilor

In principiu, reintregirea salariilor anuntata de presedintele Basescu ar trebui sa fie o veste buna pentru sutele de mii de bugetari  care s-au trezit cu veniturile ciopartite acum aproape 2 ani de zile. Numai ca, asa cum s-a intamplat cu majoritatea promisiunilor actualilor guvernanti si de aceasta data realitatea e mult diferita de promisiune.

Si asta in primul rand din pricina dimensiunilor procentuale ale asa-zisei reintregiri, in viziunea presedintelui Basescu. Fiindca cele 15-16 procente de care acesta a pomenit sunt mai mult decat insuficiente pentru ca veniturile bugetarilor sa se reintoarca la valoarea pe care o aveau inainte de taieri. Aceasta valoare nu ar putea fi atinsa decat daca se va lua in considerare si rata inflatiei, dar si efectul pe care cresterea TVA l-a avut asupra puterii de cumparare a populatiei. Asadar pentru reintregirea salariilor bugetarilor e nevoie de mai mult decat un calcul aritmetic si e neindoielnic ca presedintele Basescu o stie foarte bine.

Pe de alta parte, in conditiile semnalelor ingrijoratoare privind reintrarea in recesiune a economiei mondiale, a te baza doar pe consum pentru a mentine economia pe plus este o naivitate periculoasa. Iar aceasta naivitate s-ar putea sa ne conduca in 2013 la scenariul in care veniturile oamenilor sa trebuiasca sa fie din nou taiate, poate chiar cu mai mult decat vor fi ele majorate acum.

Asa se face ca, tragand linie, majorarea salariala promisa de presedintele Basescu s-ar putea sa se dovedeasca un cadou otravit, pentru care exista riscul ca romanii sa plateasca inzecit in viitor. Solutia? Majorarea salariilor trebuie sa fie insotita  de masuri care sa stimuleze cu adevarat o crestere economica sanatoasa si sa ii asigure astfel sustenabilitatea.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Miercurea fara cuvinte « Motanul Incaltat - [...] Si cum nu se poate chiar fara cuvinte pun si o remarca interesanta pe care a facut-o: ” “You…
  2. Cum NU ne reorientam exporturile catre zona extracomunitara | Ana Birchall - [...] sa majoreze salariile din sectorul de stat (nu voi folosi termenul de reintregire fiindca, asa cum demonstram intr-o postare…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.