„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on oct. 22, 2013 in Politic | 0 comments

Declaratia politica depusa astazi la Camera Deputatilor

 

Ana Birchall: Parcursul nostru euro-atlantic este asigurat şi strâns legat de Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA

 

Deputatul PSD Ana Birchall a susținut, în cadrul unei declarații, că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii trebuie menţinut printr-un set de relaţii bilaterale bine construit, coordonat eficient la nivel parlamentar, guvernamental şi prezidenţial. Ana Birchall a precizat că vizita reprezentanților Guvernului în Statele Unite reprezintă o ocazie pentru dezvoltarea relaţiilor economice, politice şi diplomatice cu SUA.

 

„Parcursul nostru euro-atlantic este asigurat şi strâns legat de Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA şi eu cred că acum este momentul pentru a aduce UE şi SUA mai aproape, pentru a dezvolta relaţiile de pe ambele maluri ale Atlanticului şi România poate fi o voce regională autorizată în aceste discuţii. Sperăm tot timpul la un viitor mai bun şi când acest viitor prinde contur, numai cei cu viziune pot lua deciziile coerente care să ducă pas cu pas la materializarea obiectivelor propuse. Vizita guvernului USL în SUA este un astfel de pas, concret, în direcţia corectă pe care România pășește de 17 ani încoace”, a afirmat deputatul social-democrat.

 

Ana Birchall a subliniat faptul că vizita premierului Victor Ponta este prima „de acest fel din ultimii 10 ani. Scoaterea României din izolarea externă în care a fost afundată pe parcursul guvernării Boc şi Ungureanu este un obiectiv al guvernării USL şi după deplasările succesive pe care Victor Ponta le-a avut în Franţa, Germania, China  şi acum SUA putem spune că acest obiectiv este pe cale de a fi îndeplinit”.

 

Parlamentarul social-democrat a adăugat că „trebuie să privim perspectivele Parteneriatului Strategic România – SUA şi să realizăm că politica noastră externă va rămâne strâns legată de evoluţia acestuia”.

 

Doamna deputat a arătat că o revenire economică a Statelor Unite este în beneficiul nostru direct, în principal datorită relaţiilor economice bilaterale, dar şi în contextul Parteneriatului Strategic pe care România şi SUA îl au.

 

„Relaţiile economice cu SUA se concretizează în 2013 prin schimburi comerciale în valoare de 934,55 milioane de dolari. Ceea ce plasează SUA pe locul 13 în topul partenerilor noştri la exporturi şi pe locul 18 în ceea ce priveşte importurile. Altfel spus, avem o balanţă comercială pozitivă printr-un excedent de aproximativ 155 de milioane de dolari cu mult mai mare decât în anul precedent când excedentul nostru se ridica la doar 54 de milioane de dolari. Numai într-un an de guvernare USL excedentul comercial cu SUA s-a triplat. În ceea ce priveşte Investiţiile Străine Directe în România, SUA ocupă locul 9 în clasament cu o sumă de 1,8 miliarde de euro, circa 3,1% din totalul soldului ISD”, a spus Ana Birchall.

 

Ana Birchall a precizat că „nu trebuie să renunţăm să le arătăm potenţialilor noştri investitori că vrem să ne asigurăm independenţa şi securitatea noastră energetică, cu respectarea legilor şi normelor şi standardelor de mediu internaţionale. În acelaşi timp trebuie să le asigurăm un mediu propice pentru dezvoltare şi un mediu în care să nu se simtă ameninţaţi în nici un fel. Dacă aceste două condiţii sunt îndeplinite este foarte probabil ca indicatorii economici care deja arată o relaţie strânsă între România şi Statele Unite ale Americii să se îmbunătăţească vizibil chiar în viitorul apropiat”.

 

Deputatul social democrat a atras atenția cu privire la renunțarea la antipatiile politice sau ambițiile interne care pot să denatureze scopul Parteneriatului, deoarece mai sunt multe de realizat.

 

„În relaţia noastră bilaterală cu Statele Unite este primordială coerenţa. Nu trebuie să lăsăm antipatiile politice sau ambiţiile interne să denatureze în vreun fel natura Parteneriatului Strategic asumat de către România şi SUA. Mai sunt încă foarte multe de realizat şi primul lucru la care mă gândesc este intrarea României în sistemul „Visa waiver”. Ridicarea vizelor pentru SUA este un obiectiv prioritar pentru noi şi această vizită reprezintă oportunitatea perfectă pentru solicitarea sprijinului administraţiei Obama pentru atingerea lui”, a mai afirmat Ana Birchall.

Echipa AB

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.