„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on oct. 15, 2015 in Comunicate, Politic, Social | 0 comments

Deciziile părinţilor în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor trebuie să aibă la bază o informare corectă

20151015_091834

Deciziile părinţilor în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor trebuie să aibă la bază o informare corectă

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul PSD Ana Birchall a vorbit în declaraţia politică din această săptămână despre vaccinarea obligatorie, o reglementare legislativă care a generat patimi şi controverse şi dispute în rândul opiniei publice, dar şi o dezbatere privind îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei. „Vaccinarea reprezintă o investiţie în siguranța națională, o strategie bazată pe decizii informate și pe dovezi științifice. Totodată, pe lângă interesul faţă de bunăstarea populaţiei, trebuie avută în vedere și balanţa costuri-beneficii. Astfel, pragmatic vorbind, pentru stat, vaccinarea este o garanţie că investind în prevenţie, nu va trebui să mai suporte costurile tratării unor maladii cu consecinţe grave sau, mai rău, a unor epidemii”, a declarat Ana Birchall.

Deputatul social-democrat a subliniat că esenţială este identificarea cauzelor care au dus la temerile în rândul populaţiei legate de vaccinare. „Cred că viitoarele reglementări legislative nu trebuie să insiste pe pedepse, ci trebuie se pornească de la identificarea corectă a cauzelor care au dus la scepticismul populaţiei privind vaccinarea. Or, cauzele sunt informarea precară a populaţiei, neîncrederea în vaccinuri și, mai ales, în producătorii de vaccinuri și, nu pe ultimul loc, lipsa vaccinurilor de pe piață pentru perioade îndelungate. Sigur, pedepsele descurajează, însă ele sunt eficiente doar pe termen scurt, iar noi, până la urmă, ne dorim o populație sănătoasă și informată și în viitorul îndepărtat”, a precizat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a insistat asupra nevoii de a responsabiliza părinţii în privinţa vaccinării copiilor, iar decizia finală a părinţilor să fie una informată. „Inițierea unui proiect de lege care să reglementeze vaccinarea este în sine o acţiune binevenită, însă mai util decât elaborarea unor instrumente coercitive, precum amenzile, cred că ar fi responsabilizarea părinţilor care hotărăsc să refuze vaccinul. Este dreptul fiecărui părinte să decidă cum dorește să își crească și să își educe copiii, nu cred că statul se poate impune în această decizie. Este însă opinia mea fermă că părinţii trebuie să ia o decizie informată cu privire la vaccinare și să şi-o asume până la capăt”, a arătat deputatul PSD.

„Ca deputat, cred la fel de tare că este oportun să ne implicăm în dezbaterea despre vaccinare, nu însă prin pedepse și alte măsuri coercitive, ci prin trei pași esenţiali care vor face ca efectele intervenției noastre să dureze în timp: informare, credibilizare și responsabilizare. În final, decizia este a părintelui, dar acesta trebuie să fie corect informat, să aibă încredere că statul îi servește interesele și să își asume responsabilitatea pentru hotărârea luată”, a subliniat Ana Birchall în încheierea declaraţiei politice.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.