„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on mai 10, 2011 in Politic | 5 comments

Cut to the chase:15 political truths for the center left

in opinia lui Andres Velaso si Francisco Diaz intr-un articol in pregatirea Conferintei organizata de premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, conferinta la care voi participa si eu.

– the world has changed – don’t deny it;
– sometimes competition with emerging nations will hurt – don’t deny that either;
– want to help the world’s poor? Buy their products;
– the time to re-balance the world economy is now;
– international capital mobility is good – in small doses;
– welcome the huddled masses to your shores – they will help you prosper;


– fix your fiscal accounts – the progressive way;
– if you are European, stop pretending you can have monetary union without fiscal union;
– if you are Latin American, stop pretending commodity wealth will last forever;
– make competition policy stricter to keep firms from misbehaving;
– reform executive pay – the clever way;
– reform the state – neither the right nor the old left will do it;
– get to know your voters – if you don’t, someone else will;
– populism has changed – now it’s even more populist;
– beware of consevatives- both the right and left

sunt cele 15 „adevaruri” notate si analizate de Andres si Francisco. Voi ce parere aveti?

5 Comments

 1. Legat de mobilitatea capitalului – nu cred ca solutia e o doza mai mica. IMHO problema e ca exista doua tipuri distincte de capital. Capitalul care participa in economia reala, producatore de bunuri si servicii, si capitalul speculativ, care nu produce nimic, dar paraziteaza de fapt economia reala. Dupa unii analisti, raportul intre capitalul productiv si cel speculativ a ajuns chiar si pana la 1:50 !!!

  Ce avem nevoie este in primul rand separarea acestor doua tipuri capital, incurajarea celui productiv, si descurajarea MASIVA si IMEDIATA, a celui speculativ.

 2. want to help the world’s poor? Buy their products
  Scurta observatie: drop customs taxes first 😉

 3. Ok pentu un profesor la Havard totusi cred ca modelul lor al lumii – asia va produce lucruri ieftine si vestul va dezvolta noi technologii…nu cred ca e o premisa corecta. Noile technologii (green energy , biotechnology , high end digita etcl) in general vor implica 5% din populatie (bazat pe nivelul de inteligenta -cam orice tara China , USA , India etc are un nivel similar de oameni nativi inteligenti – dotati de la Dumnezeu). Problema este ce fac ceilalti 95% . In USA green energy – eolian , solar este importanta. Unde se fabrica majoritatea celulelor solare sau a turbinelor eoliene? In China !- rezultat 10 slujbe in cercetare si 10 in instalare in USA si 10000 slube in manufacturing in China ! As putea da nenumarate exemple aratind ca modelul simplist – vestul face noi lucruri , chinezii fac pantofi si electronica iesftina a evoluat destul de mult in ultimii 10 ani. Asia este / va fi la fel de capabila ca si vestul sa produca noua technologie.
  Scumpirea modedei chinezesti este ceruta tocmai ca sa se opreasca bleedingul de slujbe in manufacturing catre China …O natiune nu prea poate trai bine numai din cercetare , turism si banci. Ai nevoie de o baza solida in manufacturing si in agricultura (cei 95%)
  Plus opiniile lor despre imigranti sint cam ‘naive”…

  • Daca te uiti in istorie, o sa vezi ca daca facem exceptie de la epoca industriala, Asia a fost mereu inaintea altor parti ale globului. Insa nu inteleg exact la care din cele 15 puncte e aplicabila observatia ta.

   • Punctul 2 – in articolul original din link autorii explica in detaliu ce inteleg prin fiecare punct. Punctele in sine sint cam „”criptice”” dar autorii le explica in detaliu.
    Ca mesaj politic -„” ëi oameni buni asta-i viata , Asia a fost todeauna inainte…”” nu cred ca ar aduce o gramada de voturi…. (sau ar aduce dar pentru PDL or PRM…:-))

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.